Belföld

Matricát ragasztanak a járdára parkoló autók szélvédőjére Újlipótvárosban, sokan kiakadtak

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 12:59

A helyi lakókat megosztja a kezdeményezés, sokan önjelölt igazságosztónak tartják az aktivistákat, akik felhatalmazás nélkül és jogtalanul nyúlnak hozzá mások autójához.

Matricát ragaszt a szabálytalanul parkoló autók szélvédőjére Újlipótvárosban A járda a gyalogosoké nevű civil szervezet, írja a bdpst24.hu.

Az akcióval azt akarják elérni, hogy 

  • ráirányítsák a figyelmet arra, hogy „az önkormányzatok évtizedek óta figyelmen kívül hagyják a gyalogosok jogait és érdekeit,
  • és a mai napig sem tesznek hatékony lépéseket a járdákat szabálytalanul elfoglaló parkolások megakadályozására.

Azt ígérik, ez csak az első üteme az akciónak, később más kerületekben is ragasztanak majd. „A járda a gyalogosoké csapatával közel két éve azon dolgozunk, hogy gyalogosként az egész városban kényelmesen és biztonságosan lehessen közlekedni anélkül, hogy a szabálytalanul járdán parkoló autókat, és egyéb akadályokat kelljen kerülgetni” – írták.

A szabálytalannak vélt autósok ezek közül a matricák közül kapnak egyet a szélvédőjükre, a látótérbe:

Matricát ragasztanak a járdára parkoló autók szélvédőjére Újlipótvárosban, sokan kiakadtak

Az akciózás megosztja a XIII. kerületi lakókat és heves indulatokat gerjeszt. Sokan ugyanis önjelölt igazságosztónak tartják az aktivistákat, akik felhatalmazás nélkül és jogtalanul nyúlnak hozzá mások autójához, többen rongálást és önbíráskodást emlegetnek. A helyiek szerint vannak olyan esetek is, amikor nem is tekinthető szabálytalannak a parkolás, mégis megkapja a jármű a matricát. 

„Iker babakocsi is elfért volna az autónk mellett, mégis ráragasztott a szélvédőre egy papírt” – írta a kerületben élő Orsolya, aki szerint ha az aktivisták mindenképpen figyelmeztetni akarnak valakit, akkor legalább tegyék az ablaktörlő alá a jelzést. Számára az is gondot okozott, hogy sokáig tartott, mire lekaparta az ablakról a matricát, másként nem is tudott volna elindulni. „A gyerekem hányásos vírussal ült a kocsiban tíz percig, mire le tudtuk vakarni a matricát és el tudtunk indulni biztonságosan. Pedig aki ismer, tudja, mennyire figyelünk arra, hogy parkolásnál egy babakocsi is elférjen mellettünk” – tette hozzá Orsolya, aki fotókat is megosztott a felmatricázott szélvédőjéről. 

Matricát ragasztanak a járdára parkoló autók szélvédőjére Újlipótvárosban, sokan kiborultak

Orsolya nem vitatja, hogy a járda a gyalogosoké, ezzel egyet is ért, de ezzel az akcióval szerinte más tulajdonában is kárt tehetnek a ragasztók. Úgy véli, az nem megoldás, hogy a látómezőbe ragasztanak egy matricát, ehelyett fel kellene hívniuk a közterület-felügyeletet vagy szabálysértési feljelentést kellene tenniük.  

Az rtl.hu megkereste a rendőrséget és a XIII. kerületi közterület-felügyeletet is, hogy megtudjuk, mi a hatóságok álláspontja az ügyben. A kerületi rendőrkapitányságról azt írták, egyelőre nem érkezett hozzájuk bejelentés a matricázásról, a cikkünkben leírtak alapján pedig „bűncselekmény nem valósul meg”.   

Nyitókép: A járda a gyalogosoké

#Belföld#szélvédő#autó#szabálytalan parkolás#újlipótváros#ma

Címlapról ajánljuk