Belföld

„Próbálok huncutkodni” – előre egyeztetett a Debreceni Törvényszék egy bírája a vádlottak ügyvédeivel az ítéletről

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 16:05

A titokban rögzített felvételt a tárgyaláson játszották le, ahol kitört a botrány.

A 24.hu információja szerint a múlt héten lemondott a Debreceni Törvényszék egyik bírája, miután egy több vádlottas költségvetési csalási ügy tárgyalásán lejátszottak egy hangfelvételt, amelyen az volt hallható, hogy Kálmánczi Antal bíró egy bizalmas beszélgetésben előre elmondta, milyen ítéletre számíthatnak a szereplők.

A 24.hu azt írja, hogy a Kálmánczi által elnökölt háromtagú bírói tanács egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, melyben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét.

A 12 perces, titokban rögzített beszélgetés a bíró és a büntetőügy egyik szereplőjének ügyvédje között zajlott. A lap birtokába került leirat alapján ezekről beszélt Kálmánczi: 

  • Én nektek 3 év 6 hónapnál nem akarok többet adni, 4 év volt a koncepció, de én ebben lejjebb tudok menni – mondom – egy fél évvel. Nem ígérem, hogy a tábla egy picit nem fog rajta súlyosbítani. De az sanszos, hogyha Sz.-nek ugye 5 év 2 hónapot fogok adni, ezt már megbeszéltem az ügyvéddel, akkor Sz. terhére már jogerős is a felfüggesztett.
  • Direkt nem akarom elkülöníteni a vádlottakra, hogy lehessen hivatkozni a belső arányosságra. Tehát próbálok huncutkodni. (…)
  • Ne vegyétek tudomásul, mindenképp fellebbezzétek meg enyhítésre, hátha a tábla még lejjebb viszi a belső arányosság miatt, jó? Erre figyeljetek oda mindenképp!

A bírósági eljárás az október 11-i tárgyaláson, az ügy korai szakaszában szakadt félbe, mert a hangfelvétel lejátszása miatt kitört a botrány. A 24.hu egyik forrása szerint Kálmánczi a felvétel lejátszása után előbb rövid szünetet rendelt el, majd azt közölte, hogy folytatják az eljárást. Ám hamarosan sürgős teendőire hivatkozva mégis megszakította azt, új időpontot tűzött ki, és október végére napolta a folytatást. Erre azonban már nem kerülhet sor, mert a törvényszék válasza alapján két nappal az eset után benyújtotta lemondását.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#Debreceni Törvényszék#ítélet#bíró#kálmánczi antal#csalási ügy#bíróság#tárgyalás#hangfelvétel

Címlapról ajánljuk