Belföld

Bármikor beomolhat a Biodóm, már fűtésre sincs pénz

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 8:02

Fűtés nélkül nem tart ki a speciális fóliából álló, több milliárdért elkészült tetőszerkezet.

Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – válaszolta a a Népszava kérdésére Bősz Anett. 

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor dönteni kell: az idősotthonokat, szociális intézményeket fűtik, vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költenek. 

A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint 

  • 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. 
  • Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést. 
  • Az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként. Ám ebből csak 36 millió forint jött be. 
  • A fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

Bősz Anett szerint a buborék alakú építmény megtartásához mindenképp szükség van egy minimum hőfokra. Ha ez nem biztosított, ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. Egyetlen háromszög ára 6 millió forint körül mozog, csak a fóliák pótlása több milliárdos tételt jelentene.

A befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, de városvezetés szerint ennek a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. 

A biodóm ügye már több éve húzódik, Karácsony Gergely már 2022 áprilisában a fenntartási nehézségekről beszélt az RTL Híradójának:

 
Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#biodóm#budapest#főváros#Bősz Anett#fűtés#kormány

Címlapról ajánljuk