Belföld

Igyekeznek a korábbinál jobban leplezni a kamuprofilokkal kampányoló trollhadsereget

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 19. 19:15

A főként Karácsony Gergely és a főváros ellen kampányoló facebookos kamuprofilok eddig viszonylag egyszerűen felismerhetőek voltak, mostanra finomítottak gazdáik a hálózaton.

Mint arról korábban az Átlátszó cikke nyomán az rtl.hu is beszámolt, orosz közösségi oldalak képeit használó kamuprofilok árasztották el a magyar Facebook oldalakat. Ezek a kamuprofilok leginkább Karácsony Gergely és a főváros ellen kampányolnak, főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokban, derítette ki kutatásában a Political Capital.

Az álprofilok leginkább a Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors azon cikkeket osztják meg, amelyekben Karácsony Gergely főpolgármestert támadják, és akár már néhány álprofil is elegendő ahhoz, hogy kitörjön a kommentháború egy-egy cikk megosztásával.  

A cikk szerint a kamuprofilok aktivitása és jellemzői arra utalnak, hogy szervezett akcióról van szó, vélhetően egy magyar csoport irányításában. A Political Capital 123 olyan álprofilt talált, amelyek rendszeresen támadják a főváros vezetését.

Egy ilyen kamuprofil onnan ismerhető fel, hogy bár a felhasználónév magyar, de a facebookos URL-ben idegen név szerepel (például: Novák Ábel nevezetű álprofilt az iulechka.elfimova.773 címen lehetett elérni). Az is árulkodó, hogy semmilyen személyes információt nem tesznek nyilvánossá magukról. A profil- és a borítókép beállításának időpontját azonban nem lehet elrejteni, így kiderült, hogy ezeket mindannyian nyáron állították be, a kamufiókok több mint fele ráadásul két egymást követő napon. A fotókat pedig mindnyájan orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték.

A Political Capital csütörtökön újabb cikkben számolt be az álprofilokkal kapcsolatos fejleményekről. Az intézet vizsgálata szerint az  álprofilok tevékenysége az egész országra kiterjed, sőt, a határon túlra is. 123-ról 181-re nőtt azonosított álprofilok száma.

A múltkori jelentés óta a legtöbb álprofilnak megváltoztatták az idegen nevű URL-jét, hogy az összhangba kerüljön a profil magyar nevével. Például a fnetebb említett Novák Ábel már Abel.Novak.2346 címen érhető el.

A Political Capital szerint ez is azt bizonyítja, hogy az álprofilokat központilag koordinálják. Mint arra a cikk rámutat, az URL módosítása a leginkább látható és gyanús jelet szüntette meg, így a csoportok adminisztrátorai és a Facebook-felhasználók nehezebben szúrják ki az álprofilokat.

A Political Capital adatai szerint a 181 álprofil legalább 314 Facebook-csoportba épült be a nyár óta. Ezek közül

  • 195 csoport helyi ügyekkel foglalkozik, 84 magyar településhez köthetően,
  • 68 csoport a kormánnyal szimpatizál,
  • 18 csoport az ellenzékkel szimpatizál, kormánykritikus.

Újdonság, hogy az álprofilok megjelentek a határon túli magyar területekkel foglalkozó platformokon is.

A Political Capital arra számít, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve erősödni fog az ehhez hasonló trolltevékenység intenzitása.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#facebook#kamuprofil#trollhadsereg#karácsony gergely#álprofil#vkontakte

Címlapról ajánljuk