Belföld

Kovács Zoltán felesége közpénzes megbízást kapott, ellenzéki kerületben tért vissza

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. október 16. 5:57

Az önkormányzati vagyonkezelőnél került be az igazgatóságba Szikora Linda, akit nemrég a Fidesz III. kerületi szervezetének tisztújításán Bús Balázs elnök alelnökének választottak. Szikora korábbi üzlettársa milliókat kapott a vadászati kiállítást szervező cégtől úgy, hogy a rendezvényért kormánybiztosként éppen a férje, Kovács Zoltán felelt.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Óbudai Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja lett Szikora Linda, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációs felelős államtitkár felesége, tudta meg az rtl.hu. 

Értesüléseinket az ellenzéki vezetésű önkormányzat is megerősítette, kérdésünkre közölték, hogy 

Szikora Linda az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja, a Fidesz delegálta dr. Balogh Péter helyett. A delegálás alapján a képviselő-testület választotta a zrt. igazgatósági tagjává. Nincs konkrét területe, és bruttó 200 ezer forint/hó díjazásban részesül.

Az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. az önkormányzati tulajdonú lakóépületek, üzlethelyiségeket kezeli, értékesíti, üzemelteti a piacokat, illetve az ingatlanvagyonnal kapcsolatos műszaki, szakértői, nyilvántartási feladatokat látja el. 

Puskás Péter, az óbudai Fidesz frakcióvezetőjének előterjesztéséről az április 27-i képviselő-testületi ülésen, zárt ülésen szavaztak. A döntés egyhangú volt: a jelenlévő 20 képviselő mindegyike igennel voksolt.  Az óbudai képviselő-testületben 22-en vannak: heten fideszesek, tizennégyen az ellenzéki összefogás pártjaiban politizálnak, egy képviselő pedig független. 

Ez az jelenti, hogy a kormánypárti képviselők egy ilyen kinevezést önmagukban nem tudtak volna keresztülvinni. 

Egyes önkormányzatoknál az ellenzékben, kisebbségben lévő pártoknak is biztosítanak helyet az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőségében, felügyelőbizottságában. Ez egy gesztus, amivel egyes helyeken élnek, vélhetően a Kiss László DK-s politikus vezette Óbudán is erről lehet szó.

Bár Kovács Zoltán felesége nem tartozik a nyilvánosságban sokat szereplő politikusi házastársak közé, 2021-ben a 24.hu írta meg, hogy üzlettársa, Kovács Róbert milliókat kapott az emlékezetes vadászati kiállítást szervező cégtől úgy, hogy éppen a férje felelt a rendezvényért kormánybiztosként. A vadászati kiállításra közvetlenül 17 milliárd forint közpénzt költöttek el:


Szikora Linda nem szólalt meg nyilvánosan a vadászati kiállítás ügyében, ahogyan akkor sem, amikor megírták a férje és Orosz Barbara médiaszemélyiség közötti intim üzenetváltásokat. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást, amelyet lezártak. Kovács Zoltán maga is azt mondta, hogy feljelentést tesz, ettől végül elállt. 

Szikora Linda férjéhez hasonlóan kormánypárti politikus, igaz, sokáig nem lehetett róla ilyen minőségében hallani. Most azonban úgy tűnik, terveznek vele valamit:

a Fidesz III. kerületi szervezetének szeptemberi tisztújításán ugyanis Bús Balázs elnök alelnökének választották

Ennek ellenére nincsen Facebook-oldala, számos párttársával ellentétben férje sem oszt meg közös képeket a közösségi médiában, sem az MTI-ben, de még a Fidesz óbudai szervezetének honlapján sem találtunk róla fotót. Cikkünk írásakor a III. kerületi Fidesz elnökségének minden tagjáról volt kép honlapjukon, kivéve Szikora Lindáról. Sőt: céges papírokban szereplő címe sem óbudai, és nem is budapesti. Ráadásul cégadatok szerint férjével még csak nem is egy megyében élnek. 

Alpolgármesteri asszisztensből vezető

Szikora Lindának van múltja a politikában, még ha az utóbbi években nem is szerepelt a nyilvánosság előtt. 2006-ban a Fővárosi Közgyűlés tagja lett úgy, hogy ehhez Tarlós István segítsége kellett. A korábbi főpolgármester a Magyar Narancsnak ismerte el, hogy a Fidesz fővárosi listájára az ő kérésére került fel Szikora Linda. „Annyi valóban igaz, hogy az óbudai külső választókerületből senki nem szerepelt a fővárosi listán, én viszont szerettem volna, ha valaki képviseli a körzetet. Így kapott befutó helyet Szikora Linda, aki az alpolgármester asszisztense, és három diplomája van” – mondta Tarlós István, aki 2010-ben már Szikorát küldte maga helyett arra a főpolgármester-jelölti vitára, ahol a kerékpározásról volt szó. A vitáról csak ilyen felvételt találtunk, ezen Szikora érvei meghallgathatók: 


2015-től a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél dolgozott, egy nyilvános dokumentum szerint a Bálna projektigazgatójaként. 2019-ben a közgyűlés az államnak adta el a rendkívül problémás, leginkább fideszes rendezvények és néhány forgatás helyszínéül szolgáló épületet. A Tarlós István vezette főváros ekkor már jó ideje gazdát keresett:


Úgy tűnik, az eladás nem érintette Szikora Linda karrierjét, akit 2021-ben a Bálna igazgatójaként lett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiumának tagja, az NKA 2021-es beszámolója szerint egészen 2024 végéig. Hogy jelenleg is van-e széke a Bálnában, nem lehet tudni, az épületben a 175 éves a Magyar Honvédség című kiállítást helyezték el, a honlapjukon pedig nem kötik a kíváncsiskodók orrára a közérdekű információkat, csak a kiállítással összefüggésben. Az viszont biztos, hogy a Bálnában az eladás után is szívesen tartottak kormánypárti eseményeket, tavaly és idén is ott tartották a CPAC nevű, konzervatívnak nevezett rendezvényt. Hogy idén mit mondott a Bálnában Orbán Viktor, itt megnézheti:


Nyitókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 27-én. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#kovács zoltán#szikora linda#óbuda#óbudai vagyonkezelő zrt.#dk#fidesz#ma#közpénz#iii. kerület

Címlapról ajánljuk