Belföld

Zeneakadémia: fenyegetésekről beszél és visszavonja a pályázatát Keller András

rtl.hurtl.hu

2023. október 12. 20:52

A karmester a pályázata nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kapta a szenátus felől, hogy ha egy kőműves indul ellene, akkor a kőművest fogják választani.

Eredménytelen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázata – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön. 

Azt írják, a beérkezett öt pályázat közül egyedül Keller Andrásé felelt meg a kiírásban foglaltaknak, ő azonban arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy 

ugyan a Zeneakadémia jelenlegi rektora kérte fel arra, hogy induljon az intézmény vezetéséért, az egyetem szenátusa és vezetősége olyan méltatlan helyzetbe hozta őt, hogy mérlegelve a körülményeket visszavonja pályázatát. 

Keller András a levelet a Papagenónak is elküldte

A dokumentumban azt írja, hogy „az elmúlt hónapokban Rektor asszony támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellenem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint a közösségi médiában. Minden ok nélkül sorozatosan értek aljas és alaptalan támadások, amelyek négy évtizedes pályám eredményeit és a személyemet kívánták besározni”.

A pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátus felől, »ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani« velem szemben. Néhány nappal ezelőtt a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem.

Keller szerint a zeneművészet fő célja a humánum, a szeretet, és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése, és érzelmi világunk kiteljesítése. „A gyűlöletkeltés, rágalmazás és fenyegetés a legtávolabb áll a művészettől, méltatlan Liszt Ferenc szelleméhez, méltatlan a Zeneakadémia diákjaihoz és tanári karához, és méltatlan a magyar kultúrához” – magyarázta. 

Keller ezután úgy fogalmazott, hogy a pályázat megvalósításához béke és konstruktív együttműködés szükséges. „Mérlegelve a körülményeket, ebben a légkörben jelenleg nem megvalósítható a pályázatom, ezért azt a mai napon visszavonom” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

#Belföld#keller andrás#zeneakadémia#liszt ferenc zeneművészeti egyetem#pályázat#igazgató#rektori pályázat#csák jános#innovációs és technológiai minisztérium

Címlapról ajánljuk