Belföld

Sorra tűnnek el a betegek az állami és a magánrendelőkből is

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 18:49

Az adatok szerint már nemcsak az állami ellátásba jár kevesebb beteg, hanem a magánegészségügyben is rejtélyes módon csökken a páciensek száma, bő 10-15 százalékos a lemorzsolódás. 

Nemcsak az állami kórházakba megy kevesebb beteg, hanem már a magánegészségügyben is csökken a páciensek száma. A korábbi évekhez képest az esetszámok bő 10-15 százalékos visszaesést mutatnak, a rendelésekről jellemzően a zsebből fizető betegek tűnnek el – írja a G7.

Mint írják, a rendkelőkből nem az egészségpénztár-tagok vagy valamilyen céges juttatási csomag előnyeit élvező betegek morzsolódnak le, hanem azok, akik saját maguk fizetik ki az ellátást. A lap szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy

a magánegészségügy nagyon megdrágult az infláció, a rezsi- és bérköltségek emelkedése miatt, illetve a lakosság fizetőképessége is megromlott.

Mindez azért érdekes, mert általában ha az állami egészségügyben csökken a betegszám, akkor alapesetben a magánrendelőkbe mennének többen – aki nem akarja kivárni a sorát a hetekre-hónapokra nyúló várólistán, az a gyógyulást a piaci keretek között keresi. 

Ám most olyan helyzet állt elő, hogy párhuzamosan mindkét szektorból kiugróan sok beteg tűnik el.

Sőt, akkora a baj, hogy a lap szerint a problémát már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is vizsgálja, hiszen naiv feltételezés lenne azt gondolni, hogy maguktól meggyógyultak a betegek. A lap ugyanakkor megjegyzi: az állami ellátásában nem most indult meg a lemorzsolódás, hanem már a pandémia alatt, amikor a KSH adatai szerint több mint félmillió beteg tűnt el a rendszerből.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser a lapnak azt mondta, a betegszám csökkenéséhez hozzájárul az orvostársadalom motiválatlansága is. A szakértő arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt ugyan rendezték az évtizedes lemaradást a orvosfizetésekben, ám a fizetési rendszer nem hozott magával semmilyen motivációs aspektust.

Mint kifejtette, a hálapénz kriminalizálása miatt az orvos már nem volt motivált abban, hogy minél több beteget lásson el, ráadásul komoly bérfeszültség is kialakult abból, hogy kezdő orvos és már több éves tapasztalattal rendelkező kollégája hasonló fizetést vihet haza. Rékassy állítja,

a betegek egyre rosszabb állapotban kerülnek orvoshoz, ezért nagyon fontos lenne a prevenció, a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#állami ellátás#magánegészségügy#betegek#páciens#lemorzsolódás

Címlapról ajánljuk