Belföld

Lehet-e olcsóbb, ha magánorvoshoz megyünk?

Gergely PéterGergely Péter

2022. július 20. 11:20

Mi jut eszünkbe a magánorvosi rendelőkről? A legtöbb ember rögtön a kényelmes várótermekre gondol a sokféle érdekes magazinnal, vagy eszébe jutnak a kedves asszisztensek, a felkészült orvosok, a gyors ellátás és a teljes körű tanácsadás. Azonban tagadhatatlan, hogy ezek a szolgáltatások rendkívül drágák. Szerencsére többféle lehetőségünk is van arra, hogy olcsóbban és kiszámíthatóbb áron vehessük igénybe a magánegészségügyet. Ismerkedjünk meg az egészségbiztosítással!

Miért döntünk inkább a magánegészségügy mellett?

Az állami egészségügyben bonyolult a vizsgálatok megszervezése, ráadásul sokszor nagyon hosszú a várólista. Ha sok különböző vizsgálatra van szükségünk, akkor nekünk kell összeegyeztetnünk a különböző időpontokat, vissza kell mennünk a laboreredményekért, és az is előfordul, hogy egy-egy elveszett papír miatt még tovább bonyolódik a helyzet. Sokszor nem jó minőségű a kapott szolgáltatás vagy elavult a kórházak felszereltsége. Ennyi kellemetlenség közepette nem csoda, ha sokan inkább a magánegészségügyet választják.

A magánegészségügynek számos előnye van. Gondoljunk a gyors és kényelmes vizsgálatokra, a modern rendelőkre vagy a kipihent és kedves dolgozókra. Mindenki azt kívánja, hogy bár olcsóbban igénybe lehetne venni ezeket a szolgáltatásokat. Azonban a számokból az látszik, hogy még a drágaság ellenére is hajlandók vagyunk jelentős összegeket költeni a magánegészségügyi kezelésekre.

A Prémium Önkéntes Pénztárak 2019-es felmérése szerint a magyarok jóval többet költenek magánegészségügyre, mint amennyinek tudatában vannak. A megkérdezettek 46 százaléka úgy gondolja, hogy 20-50 ezer forint közötti összegbe, vagy 20 ezer forintnál kevesebbe kerül évente a magánorvos. 13 százalék szerint 100-200 ezer forint közötti összegről van szó, 8 százalék pedig sokkal magasabb kiadásról számol be, és egy 200-750 ezer forint közötti összeget tart reálisnak. De valójában mennyi is az annyi? Az adatok azt mutatják, hogy 2019-ben egy átlagos magyar háztartásban nagyjából 200 ezer forintot költöttek egészségügyi kiadásokra.

Természetesen ebben nagy különbségek lehetnek, ráadásul az egészségügyi kiadásokban nem csak a magánorvos költségeit kell beleszámolnunk. Azonban mindenképpen fontos, hogy vezessük a saját kiadásainkat, illetve képbe kerüljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek csökkenthetik az anyagi terheinket.

A fenti számok megmutatják, hogy a magánegészségügy hatalmas kiadást jelent hosszú távon. De vajon hogyan maradhatna több pénz a zsebünkben? Nem lehetnének kiszámíthatóbbak az egészségügyi kiadások? Az egészségbiztosítások megoldást jelenthetnek a problémára.

Mire jó az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosításoknak több fajtája is van. Például köthetünk biztosítást különböző, az egészségünkkel kapcsolatos biztosítási eseményekre. Mondjuk ilyen egy mandulaműtét vagy egy lábtörés. Az szerződésben rögzített események után fix és szabadon elkölthető összeget kaphatunk. Ez az összeg pótolhatja a betegség vagy baleset miatt kiesett jövedelmünket, illetve állhatjuk belőle a gyógyszerek miatt megnövekedett költségeinket is.

Arra is van lehetőségünk, hogy kritikus betegségek külföldi gyógykezelését garantáljuk egészségbiztosítás segítségével. Kritikus betegségek körébe tartozhatnak a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések. Ezeknek a problémáknak a kezelésére külföldön sokkal szakszerűbb és modernebb módszerek léteznek, amelyek egészségbiztosítás nélkül kevés ember anyagi lehetőségeibe férnének bele.

Lehet-e olcsóbb, ha magánorvoshoz megyünk?
Fotó: Getty Images


Az egészségbiztosítások arra is lehetőséget adnak, hogy olcsóbban és kiszámíthatóbb áron járhassunk magánorvoshoz. A biztosító – a biztosítási díjért cserébe – megszervezi helyettünk a magánorvosi időpontokat és állja a szolgáltatás díját is. Természetesen fontos, hogy ne tekintsünk a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításra magánorvosi bérletként. Az egészségbiztosításnak vannak feltételei és szabályai.

Például nem vehetünk részt korlátlan mennyiségű szűrővizsgálaton, az olcsóbb csomagok esetén nincs is lehetőségünk preventív vizsgálatokat igénybe venni. Az egészségbiztosítás pontos érvényességi körét az általunk kötött szerződés határozza meg, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a leírtakkal.

Fontos tudnunk, hogy hogyan kell jelezni a vizsgálatra való igényünket a biztosító felé, és hogy pontosan milyen vizsgálatokra érvényes a biztosításunk. Egyes szolgáltatóknál az is előfordul, hogy meghatároznak egy felső összeghatárt. Ezt a keretet vegyük figyelembe, amikor igénybe vesszük a magánorvosok szolgálatait.

A leggyakoribb, alapvető szolgáltatások közé tartoznak a szakorvosi ellátások (mondjuk a bőrgyógyászat vagy a fül-orr-gégészet), az ambuláns műtétek (azok a beavatkozások tartoznak ebbe a kategóriába, amikor még aznap hazamehetsz a kórházból), a diagnosztikai eljárások, az egynapos sebészeti ellátások (olyan műtéteket sorolhatunk ebbe a kategóriába, amelyek után maximum 24 órán belül távozunk a kórházból) és az orvosi call center. A call center szolgáltatása által lehetőségünk van arra, hogy szakemberektől kérjünk telefonos tanácsot például a szükséges vizsgálatokkal vagy a tüneteink enyhítésével kapcsolatban.

A biztosítók sok esetben olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyek fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódnak. Például a biztosításunk segítségével igénybe vehetünk saját kórházi szobát, fizetős műtéteket vagy emelt szintű étkeztetést, mindez a megkötött szerződésünk függvénye. Sok csomag a házivizit szolgáltatását is nyújtja, jellemzően Budapest környékén.

Természetesen vannak olyan különleges szolgáltatások is, amelyek általában csak a drágább csomagoknak képezik a részét. Ilyen például a második orvosi szakvélemény, a betegszállítás, az influenza elleni védőoltás, a fogászati felülvizsgálat, az E-pszichológia vagy a műtét, illetve betegség miatti jövedelemkiesés pótlása.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások azonban nem csak azért előnyösek, mert a segítségükkel kiszámítható, fix áron juthatunk hozzá a magánegészségügyi szolgáltatásokhoz. A biztosító a szervezés terhét is leveszi a vállunkról, ráadásul garantálja, hogy a vizsgálatra vagy beavatkozásra pár napon belül sor kerül (a pontos határidő a választott biztosító függvénye). Ez azért is különösen előnyös mert a magánegészségügyben is előfordulhatnak várólisták.


Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a biztosítók és a különböző ajánlatok között hatalmas eltérések lehetnek. Ne hozzunk elhamarkodott döntést és próbáljunk olyan opciót választani, amely jól illeszkedik az igényeinkhez. Ne döntsünk olyan csomag mellett, amiben kevés a szolgáltatás, csak azért, mert olcsó. Azonban olyan széleskörű szolgáltatásért sem érdemes pénzt kiadnunk, amit nem tudnánk teljes mértékben kihasználni. Próbáljuk meg megtalálni az arany középutat.

A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#egészégügy#magánegészségügy#egészségbiztosítás#várólista#ma

Címlapról ajánljuk