Belföld

30 év után bezárják a legendás hajléktalanvonatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 10. 12:46

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bezárja a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán, az egykori katonai kórházvonat szerelvényében működő éjjeli menedékhelyet.

Harminc év után bezárják a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” szállót, írta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az rtl.hu-hoz eljuttatot közleményében.

Az egykori katonai kórházvonat szerelvényében kialakított éjjeli menedékhely a főváros egyik legnagyobb hajléktalanokat ellátó intézménye volt, ahol három évtized alatt több mint kétezer-ötszáz otthonát veszített férfi talált menedéket, és ahonnan hajnalonként a legtöbb munkát vállaló hajléktalan ember indult dolgozni éveken át.

30 év után bezárják a híres hajléktalanvonatot
Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

A Vonat bezárásával a fővárosi hajléktalanellátás kezdeti erőfeszítéseit idéző, a „hőskorból itt maradt” emblematikus intézmény szűnik meg. A vonat lakóit egy modern, újbudai létesítményben helyezik el, közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A vonatot 1993. december 6-án nyitották meg, az akkori tervek szerint egy évre, szükségmegoldásként, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, legyen hová betérni, segítséget kérni. A 110 férőhelyes hajléktalanszálló azonban pótolhatatlannak bizonyult, és még három évtizedig működött a Vágány utca melletti MÁV-területen lévő, külső sínpárra félreállított szerelvényben.  

30 év után bezárják a híres hajléktalanvonatot
Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Az átalakított vasúti szerelvény a hajléktalanellátó rendszer első lépcsőjét képviselte, napról napra megújítandó helyfoglalással, a délutáni nyitáskor érkezési sorrendben léphettek be a hajléktalan emberek, reggel pedig mindenkinek el kellett hagyni az intézményt. A lakók étkezési és tisztálkodási lehetőséget kaptak, volt háziorvosi rendelés, az ott dolgozó szociális munkások pedig igény szerinti segítették őket ügyeik intézésében. A kilenc vagonból hatot rendeztek be ágyakkal, a többiben fürdő, közösségi helyiség, raktár, illetve fogadó- és adminisztrációs helyiség működött. 

Nyitókép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

#Belföld#magyar máltai szeretetszolgálat#hajléktalanszálló#hajléktalanellátás#hajléktalanok#vonat

Címlapról ajánljuk