Belföld

Közel kétezer állás lehet betöltetlen a MÁV-nál

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 20:43

Nyár végéig 1828 betöltetlen pozíció volt a MÁV-Volán csoportnál, de az államtitkár szerint nincs szakemberhiány. Az is kiderült, mennyibe került pótolni a kimaradt vonatokat, illetve a késések miatt mennyi pénzt kellett visszatérítenie az utasoknak.  

3,26 százalékos volt a betöltetlen pozíciók aránya a MÁV-Volán csoportnál augusztus 31-én, ami összesen 1828 álláshelyet jelent – derül ki Ágh Péter, az Építési és Közlekedési minisztérium államtitkárának válaszából, amit Balassa Péter jobbikos képviselő írásbeli kérdésére adott.

A 444 cikke szerint Balassa még szeptemberben érdeklődött Lázár Jánosnál a MÁV működési problémáival kapcsolatban, a képviselő írásbeli kérdéseire most a közlekedési miniszter helyett az államtitkár válaszolt. „Szeretném visszautasítani a képviselő úr vádjait, hiszen nincs a MÁV-Volán Csoportnál általános létszámhiány” – szögezte le Ágh Péter.

Hozzátette, a vasúttárasság hálózatán közlekedő személyszállító vonatok fajlagos, azaz egy vonatra eső késése 2023 első felében 6,1 perc volt. Az államtitkár azt is elárulta, hogy járatkésések és járatkimaradások miatt visszatérítésként 4,7 millió forintot fizetett ki a MÁV-Volán csoport az utasoknak az idei év első felében. Arra a kérdésre, hogy mennyibe került a vasúttársaságnak a kieső vonatok pótlása buszokkal, azt írta, hogy

kicsit több mint 168 millió forintot fizettek ki 2023 első felében.

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten döntött úgy az osztrák vasúttársaság, hogy a késések miatt levágja a Budapestről érkező nemzetközi vonatokat a nyugat-európai hálózatról. Az intézkedés nyomán nagy káosszal köszöntött be a hétfő reggel a Keletiben, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nagyjából ezer sofőr hiányzik a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szerint, amit súlyosbít, hogy a bezárt vasútvonalak helyett is buszoknak kell közlekedniük. Dobi István érdekképviseleti elnök a Híradónak azt mondta: 20-25 százalékos béremelésre lenne szükség a buszvezetők megtartásához.


Nyitókép: RTL

#Belföld#máv-volán-csoport#betöltetlen állás#szakemberhiány

Címlapról ajánljuk