Belföld

A Budapesti Közművek vezérigazgatója: Kocsis Máté megélhetési politikus

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 16:53

Szerinte a neki kiosztott prémiumok ügyében Kocsis szerepe csak foxi-maxi jelentőségű.

Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján 7,8 millió forintot kaphatott prémiumként.

Kocsis Máté a hírre úgy reagált:

Csak hogy világos legyen: amíg Karácsony Gergely siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. És úgy tervezik, hogy még fél évtizedig ezt fogják csinálni: a városban semmit, a városházán mindent.

Mártha erre a Facebookon írt egy bejegyzést, amelyet úgy kezdett: „néztem mit irt Kocsis Máté egzisztencia-politikus úr, aki életében nem dolgozott nagyvállalatnál, komolyabb vállalkozásban vagy egyéb, a gazdasági életben hasznos helyen”.

Mártha nem tagadta a prémium hírét, csak azt írta: 

majd ha Kocsisnak is sikerül elvégeznie az angliai Cambridge-i egyetemet (nekem ösztöndíjjal sikerült) és évtizedekig több ezer fős hazai és nemzetközi közmű társaságokat irányítani (volt tisztem vezetni többek között az MVM Csoportot, az Invitel Csoportot, jelenleg a Budapesti Közműveket) akkor érdemes lesz figyelni a gazdasági, cégvezetési ügyekkel kapcsolatos mondanivalójára. Addig szerepe csak foxi-maxi jelentőségű ebben a kérdésben.

Mártha hozzátette, hogy ő soha nem volt politikus és nem is lesz, „de megélhetési-politikus Kocsis úr helyében élénken érdeklődne az állami energetika összeomló ügyfélszolgálatai és a kisiklott vasúti közlekedés illetékesei körében.”


A Telex a prémium híre után kereste a BKM-et, akik szerint a Márthának járó prémium nem eseti döntés alapján történt, annak mértékét pedig munkaszerződés rögzíti. Hangsúlyozták, hogy a jutalomnak feltételei vannak: a társaság éves beszámolójának a BKM igazgatósága, felügyelőbizottsága, majd ezek alapján a Fővárosi Közgyűlés általi elfogadása. Ha ezek megtörténtek, és teljesültek a prémium feltételeként rögzített további konkrét célkitűzések, kizárólag akkor jár a pénz.

„A prémium mértéke a vezérigazgatói bérhez kötött, a vezérigazgató bérezése a hasonló méretű, állami tulajdonú nagyvállalatoknál jelenleg általános bérhez képest lényegesen alacsonyabb mértékű” – tették hozzá. 

Nyitókép: RTL

#Belföld#kocsis máté#mártha imre#kukaholding#bkm#prémium#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk