Belföld

Milliókat tehetett zsebre Schadl György titkárnője, mégsem ül a vádlottak padján

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 7:58

Vádalkut ajánlottak F. Viviennek, aki részletesen elmondta, hogy főnöke hogyan működtette korrupt rendszerét.

Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökének és Völner Pál volt fideszes államtitkárnak azért kell felelnie, mert a vád szerint korrupciós láncolatot alakítottak ki: pénzért árulták a végrehajtói helyeket, előbbi legalább 920 millió forintot szerzett jogtalanul, míg utóbbihoz több mint 80 millió forint juthatott. 

A Telex mutatta be a nyomozásban Kanál néven lehallgatott F. Vivien tevékenységét. A nő Schadl György elfogása idején már tíz éve volt annak közvetlen munkatársa, papíron végrehajtójelöltként, a valóságban pénzügyesként és titkárnőként. Miután Schadl Györgyöt és feleségét elfogták a repülőtéren, másfél óra múlva a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai megjelentek a nő monori lakásánál, és a Központi Nyomozó Főügyészség irodájába szállították. Az NVSZ munkatársai délután ötkor átadták a nőt az ügyészeknek, akik F. Vivient hivatali vesztegetés bűntettében bűnsegédlettel vádolták, de együttműködés esetén vádalkut ajánlottak neki. A jelek szerint a nő beadta a derekát. 

Elmondta, hogy az utóbbi években gyakran járt az Igazságügyi Minisztériumba Völner Pállal találkozni, és 2-3 millió forintos összegeket adott át neki különböző szívességekért cserébe. A hatóságok büntetlenséget ajánlottak a nőnek, ha mindent elmond Schadl és Völner korrupciós kapcsolatáról, és bizonyítékokat is szolgáltat erre. 

F. Vivien az eljárásban tanúként vesz részt, nem a vádlottak padján ül, pedig a fentieken kívül tevőlegesen is részt vehetett a Schadl körüli cselekményekben. A Telex szerint F. Vivien akkor folyt bele a főnöke védelmi pénzes rendszerébe, amikor a kihallgatás előtt négy évvel egy ismerőse, Szabó Balázs jelentkezett végrehajtónak. Schadl György elintézte Szabó kinevezését, akivel megbízatása után F. Vivien állítólag közölte:

az iroda nyereségének felét le kell adnia Schadlnak.

Szabó tehát első körben a nyeresége felét adta át a nőn keresztül Schadlnak, aki azt mondta, annak a fele Völnernek megy tovább. Később azonban Schadl megengedte a titkárnőjének, hogy a Szabónál maradó nyereség felét magának követelje, a végrehajtó pedig ebbe is belement. Szabó Balázs idén májusban bűnösnek vallotta magát, és részletesen vallott Schadlra is, ezért cserébe csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ő azt vallotta, hogy összesen 190,5 millió forintot adott le védelmi pénzként a nőnek, aki személyesen 40 milliót rakott zsebre Szabó nyereségéből.

Nyáron a 24.hu derítette ki, hogy Schadl György anyja a tulajdonosa két felszámoló cégnek. A felszámolói piacot három éve alakította át a kormány, ekkor szűkítette az addigi 130-ról 90-re a felszámolást végző cégek számát. Ezek közé került be kettővel a végrehajtói kamara letartóztatásban lévő volt elnökének anyja, akinek korábban semmilyen vállalkozása nem volt, erről itt többet is megtudhat:


Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#völner pál#igazságügyi minisztérium#korrupció#végrehajtó

Címlapról ajánljuk