Belföld

Novák Katalin és Karácsony Gergely is gratulált a legújabb magyar Nobel-díjasnak

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 13:33

Többek között Gyurcsány Ferenc és Novák Katalin is gratulált Krausz Ferencnek.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy Krausz Ferenc és társai kapták a fizikai Nobel-díjat.  A Svéd Királyi Tudományos Akadémia úgy döntött, hogy az idei fizikai Nobel-díjat Pierre Augistini, és a svéd Lund Egyetem kutatója, Anne L’hullilier mellett Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet és a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kutatója kapja.

Erről a szervezet a közösségi oldalán is beszámolt. A díjat a „kísérleti módszereikért, melyek az anyagban jelen levő elektronok dinamikájának vizsgálatában alkalmazható attoszekundumos fényimpulzusokat generálnak” kapták.

Korábban azt is megírtuk, hogy Karikó Katalin kapta az ideig orvosi-élettani Nobel-díjat, ezzel a szolnoki születésű kutató lett az első Nobel-díjas magyar nő, aki megkapta a legrangosabb tudományos díjat.


Krausz Ferenc Nobel-díjának hírére több magyar politikus is reagált, Novák Katalin államfő a Facebook-oldalán azt írja,

Micsoda büszkeség! Szívből gratulálok Krausz Ferencnek a fizikai Nobel-díjhoz! És még csak kedd van! 🙂🇭🇺

Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely is gratulált Krausz Ferencnek, a bejegyzésében elképesztőnek nevezi, hogy két nap alatt két új Nobel-díjasa lett az országnak.


Nem maradt le az eseményekről Gyurcsány Ferenc sem, a DK elnöke azt írta, hogy „olyan, amilyen még soha nem volt a magyar tudományos életben.”

Második tudósunk kapott két napon belül Nobel-díjat. A már régóta külföldön dolgozó Krausz Ferenc professzor a sokak számára nehezen belátható speciális attoszekundumos fizikai kutatásokért kapta. Micsoda hét, micsoda magyar tudósok!

írta a bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Közleményben az LMP is gratulált Krausz Ferencnek, azt írták, hogy „a párt teljes politikai közössége szívből gratulál Krausz Ferenc fizikus Nobel-díjához, melyet az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért ítéltek oda neki. 2 nap alatt 2 Nobel-díj, igazi nemzeti büszkeség ez!”

Frissítés 16:04-kor: a miniszterelnök is gratulált Krausz Ferencnek, a fotó mellé azt írta: „Mórról a világ tetejére”.

Krausz Ferenc (képünkön), Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat, jelentették be 2023. október 3-án a stockholmi Karolinska Intézetben. Felvételünk Krausz Ferenc Németországban élő kísérleti fizikusról, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjáról a Wolf-díj átadása kapcsán készült Budapesten 2022. február 14-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#krausz ferenc#gyurcsány ferenc#novák katalin#nobel-díj#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk