Belföld

Levették az OTP-t a háborút támogató szervezetek ukrán feketelistájáról

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 20:47

Az ukrán korrupcióellenes ügyészség hétfőn levette az OTP Bankot a háborút támogató szervezetek listájáról, miután a pénzintézet számos kötelezettséget vállalt az orosz piacra vonatkozó jövőbeni terveivel kapcsolatban.

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) – jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban az Európai Külügyi Szolgálat részvételével folyt megbeszélés, amelyen az OTP Bank számos kötelezettséget vállalt az orosz piacra vonatkozó jövőbeni terveivel kapcsolatban – írja az MTI.

A NAZK, teljesítve a megállapodás rá eső részét levette a bankot a háború nemzetközi szponzorjainak listájáról, egyúttal arra számít, hogy az OTP Bank haladéktalanul betartja a megkötött megállapodást

 – közölte az ukrán ügynökség.

Mint arról beszámoltunk, pár napja az ukrán korrupcióellenes ügyészség ideiglenesen levette az OTP-t a háborút támogató szervezetek listájáról. A NAZK májusban minősítette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorjának. Akkor azzal indokolták a lépést, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

A listázásnak egyébként nem volt közvetlen jogi vagy gazdasági következménye a pénzintézetre nézve. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még tavasszal azt mondta: 

mindaddig nem hagyják jóvá az Ukrajnának szánt 500 millió eurós uniós fegyvervásárlási támogatást, amíg az ukrán listáról le nem kerül az OTP.

A külügyminisztérium azonban nemrégiben az RTL Híradónak úgy reagált, hogy Magyarország továbbra sem járul hozzá az Ukrajnának megszavazott uniós támogatások kifizetéséhez, noha korábban éppen erre hivatkozva vétózta meg a javaslatot.


Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

 

#Belföld#OTP Bank#nazk#orosz-ukrán háború#támogatás

Címlapról ajánljuk