Belföld

„Nem szégyen a maszkot hordani, mint az ázsiaiak” – nyakunkon a járvány, kik és hogyan oltassák be magukat?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 2. 6:02

Jön az őszi-téli járványszezon, és visszatér vele a koronavírus is. A szakértők szerint minimum a veszélyeztetett csoportoknak érdemes lenne védőoltást kapniuk, de úgy tűnik, hogy az állam elengedte ezt a dolgot, nincs friss járványstratégia, nem tudni frissített oltóanyagról, a háziorvosoknak fogalmuk sincs, mi lenne a protokoll. Aki a régi módszerekkel próbál vakcinához jutni, nehézségekbe ütközhet.

Együtt leküzdöttük a járványt. Nyugodt és vírusmentes ünnepek elé nézhetünk járványügyi szempontból. Ez annak köszönhető, hogy a COVID-járvány legyőzésére sikeresen fogott össze az egész ország 

– ez az egyik utolsó poszt a Magyar Kormány Koronavírus tájékoztató oldalán, a Facebookon, 2022. december 21-én.

Kilenc hónappal később a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) covid-19 tájékoztató oldalán a legfrissebb, 38. heti hír arról ad tájékoztatást, hogy tovább emelkedik a hazai nagyvárosok szennyvízében a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának koncentrációja. A minták háromnegyedét stagnálás jellemzi, emelkedés mérhető Békéscsabán, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Debrecenben, Egerben, Szegeden és Szolnokon. A SARS-CoV-2-örökítőanyag koncentrációja mind a 21 mintavételi helyen az „emelkedett”, míg Pécsen a „magas” kategóriába esik. A korábbi hetek alapján a trend egyértelműen azt jelzi, hogy ismét terjed Magyarországon a koronavírus.

Nincs friss járványstratégia, nem egyszerű covid elleni védőoltást szerezni
Forrás: nkk.gov.hu

Az Egyesült Államokban a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) szeptember közepén arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedő esetszámokra tekintettel minden 6 hónaposnál idősebb ember számára erősen ajánlott az új variánsokhoz igazított vakcinák beadatása. A koronavírus miatt kialakult súlyos megbetegedések száma az elmúlt két évben visszaesett, de járványügyi illetékesek szerint a vírus következtében változatlanul minden héten több ezren kerülnek kórházba, és több száz halálos áldozatot is követel a betegség. A koronavírus-fertőzések és a kórházi ápolásra szorulók száma a nyár második felében növekedésnek indult az Egyesült Államokban, 

arra késztetve egyes iskolákat és egyetemeket, hogy a kezdődő tanévben ismét kötelezővé tegyék a maszkviselést oktatási időben.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet jóvá is hagyta már a Pfizer és a Moderna gyógyszercégeknek az új típusú koronavírus Omicron XBB.1.5. variánsát célzó módosított oltóanyagait. Ezek azóta a lakosság rendelkezésére is állnak, az amerikaiak többsége számára ingyenesen, és azok is térítés nélkül juthatnak hozzá, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

A Fókusz alábbi riportja arról szól, hogy az Egyesült Államokban és Angliában már megkezdődött a felkészülés az őszi-téli covidszezonra, náluk már elindult az oltási program:


Az Európai Unió is készül a közelgő őszi-téli járványra. Az Európai Bizottság szeptember elején engedélyezte az Európai Unióban a BioNTech és a Pfizer gyógyszergyár által kifejlesztett módosított oltóanyagot, majd szeptember közepére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, az Európai Bizottság pedig engedélyezte a Moderna által kifejlesztett Spikevax XBB.1.5 nevű, koronavírus elleni módosított oltóanyagának alkalmazását is.

A módosított vakcinák forgalomba hozatalával az uniós tagállamok időben felkészülhetnek az őszi és téli időszak oltási kampányaira. Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásainak megfelelően a védőoltásból egyetlen adagot kell beadni az azt igénylőknek. Több uniós tagállamban, például Németországban és Franciaországban is megjelent az előttünk álló szezonra kidolgozott új járvány- és oltási stratégia, a németeknél szeptember 18-án meg is kezdődött az oltási kampány, a védőoltás beadatását elsősorban a hatvan éven felülieknek és a veszélyeztetett csoportok tagjainak ajánlják. 

Magyarországon jelenleg nem lehet hivatalos tájékoztatáshoz jutni a koronavírushelyzetről a fentebb említett heti szennyvízjelentésen túl. 

A járvány idején megismert tájékoztató csatornákon, a 1812-es ingyen hívható telefonszámon, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalakon, a Magyar Kormány koronavírus-tájékoztató Facebook-oldalán nincs friss információ.

A koronavirus.gov.hu-t lekapcsolták január elsején, a cím a kormany.hu-ra mutat. Az oldal utolsó, 2022. december 28-i hírét szerencsére meg lehet találni Facebookon, a koronavírus-tájékoztató oldalon, ami a szokott módon az előző hét összesített adatait közli a koronavírusban elhunytak, a gyógyultak, a megbetegedettek és az oltottak számáról.

Az NNGYK által 2022-ben indított egeszsegvonal.gov.hu oldalon általános információk olvashatók a covidról, a vakcinákról szóló tájékoztatók júniusi illetve júliusi keltezésűek, az első és a 2.-3.-4. emlékeztető oltás felvételével kapcsolatban a vakcinainfo.gov.hu és az EESZT Lakossági Portál időpontfoglaló oldalaira mutat.

A vakcinainfo.gov.hu gyakorlatilag a járvány elején feltöltött tartalommal érhető el, a kezdeti oltásregisztráción túl egy link mutat az EESZT Lakossági Portál időpontfoglaló oldalára, ahol korábban az első, majd az ismétlő oltásokra lehetett időpontot intézni. Az oldalon van még kormany.hu-s link a 2021-es nemzeti konzultáció eredményeire is.

Az EESZT oldalát kipróbálva úgy tűnik, hogy jelenleg a három oltással rendelkező, egészséges állampolgárok minden további nélkül találnak közeli időpontot Budapesten egy újabb emlékeztető vakcinára. Azok viszont, akik az összes lehetséges oltást megkapták – például két Astrát és három Pfizert – az alábbi elutasító üzenettel találkoznak. Még akkor is, ha idős krónikus betegek, így a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Nincs friss járványstratégia, nem egyszerű covid elleni védőoltást szerezni
Képernyőkép időpontfoglalási kísérletről

Sokkal több fertőzött lehet, de a halálozás növekedése nem várható

Az aktuális vírushelyzetről Dr. Jakab Ferencet, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettesét kérdeztük.

„A hazai járványügyi helyzetről, konkrét adatokról nem tudok első kézből információt adni, mert az a járványügyi központ feladata. Azt azonban látjuk, hogy a járvány fő hullámainak időszakához képest jóval kevesebben fordulnak tüneteikkel orvoshoz, így a lakosság körében a valós fertőzöttek aránya jóval magasabb lehet, mint amennyit az ellátórendszerben regisztrálnak” – mondta a PTE vezető virológusa az rtl.hu érdeklődésére.

„A világban mindenhol, így hazánkban is emelkednek az esetszámok. Új, az omikronhoz közel álló alvariánsok érkeznek, amelyek nagy ütemű terjedéssel végigsöpörnek a lakosságon, sok fertőzöttet hagyva maguk után. Erre számítani kell” – tette hozzá a pécsi virológusprofesszor, aki szerint az új alvariánsok, így az Eris vagy a Priola által okozott náthás, influenzaszerű tünetek az omikronéhoz hasonlóan enyhék: felső légúti panaszokat, torok- és fejfájást, orrfolyást tapasztalhatnak a fertőzöttek.

Amíg ez így marad, addig nagy eséllyel a kórházi esetszámok, a súlyos lefolyású fertőzések és ezzel párhuzamosan a halálesetek számának növekedése nem várható.

Ami viszont várható az őszi-téli időszakban, az az, hogy a többi szezonális betegséggel párhuzamosan a covidfertőzések száma is emelkedik majd. „De nem olyan fertőzési hullámokról kell beszélni, mint a világjárvány idején. Tudomásul kell venni, hogy ez a vírus beépült a felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok sorába” – fogalmazott Jakab Ferenc.

„Addig nincs is probléma, amíg egy olyan variáns nem érkezik, aminek a terjedési képessége és sebessége az omikronéval megegyezik, viszont ismét képes lesz nagy arányban fertőzni a tüdőt, és olyan súlyos megbetegedést, tüdőgyulladást okozni, mint az eredeti vuhani variáns. Ha a kettő – a magas fertőző potenciál és a veszélyesség – kombinálódik, az rossz szcenárió, de jelenleg ilyenről nem tudunk.”

A virológus tudomása szerint Magyarországon nagyon sok oltás van még raktáron, amelyek ha kicsit alacsonyabb hatásfokkal is, de még mindig elegendő védelmet adnak a súlyos megbetegedés ellen. „Bár a jelenleg érvényes oltási, egészségügyi szabályozást nem ismerem, az én személyes véleményem az, hogy 

aki egy évnél régebben esett át a fertőzésen vagy egy évnél régebben kapott védőoltást, annak érdemes a felső légúti betegségek szezonjában egy ismételt oltást kérnie

– mondta a virológus, aki tud olyan esetről az elmúlt időszakból, hogy valaki az enyhe variáns ellenére belecsúszott egy súlyosabb fertőzésbe.

„Mindig hangsúlyozzuk, hogy a védőoltás a fertőzéstől nem véd meg, de a súlyos betegség kialakulását segíthet megelőzni, így feltétlenül javasolható a felvétele. Különösen a magasabb kockázatú, veszélyeztetett csoportba tartozóknál, akiknek az egyéni egészségi állapot felmérése, a kezelőorvossal, háziorvossal történő konzultáció után érdemes dönteni az újabb oltásról” – tette hozzá Jakab Ferenc.

Nem szégyen a maszkot hordani

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet adjunktusa szerint jó lenne, ha minél hamarabb megszületne a hazai oltási stratégia: „Szívesen elolvasnám már, Nyugaton a legtöbb országban már elérhető az aktuális oltási terv, amit gőzerővel kommunikálnak is. Nálunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ eljárásrendje fogja meghatározni, hogy az oltóorvos mit adhat be, de erről egyelőre nem érhető el semmilyen tájékoztatás.”

Kemenesi szerint a jelenleg fertőző vírusvariánsoktól nem kell rettegni, nem kell pánikolni, alapvetően mindegyik az omikron valamelyik alvariánsa, a médiában keringő nevek (Eris, Priola) nem hivatalos elnevezések, és ezeken kívül akad még jó pár változat az omikronból, ami az esetek többségében enyhe lefolyású megbetegedést okoz. 

„Ettől függetlenül a koronavírus továbbra is egy új, sokat változó vírus, amit nem szabad félvállról venni. A betegség hosszú távú hatásairól, a long covidról még mindig nagyon keveset tudunk, és azt sem szabad elfelejteni, hogy bármikor megjelenhet egy a mostaniaknál jóval veszélyesebb variáns” – tette hozzá. Hasonlóan vélekedett nemrég Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is az RTL Reggeliben.


„Amire oda kellene figyelni, hogy jön a légúti fertőzések szezonja, és nem szégyen a maszkot hordani, mint az ázsiaiak. Érdemes fokozottan betartani a fertőző betegségekkel kapcsolatos alapvető higiénés szabályokat” – tette hozzá Kemenesi. „Lassan gondolkodni kell az influenza elleni oltásokról, aki teheti, óvja magát és környezetét a védőoltás beadatásával. Ha lenne a háziorvosok kezében aktuális hazai oltási javallat a koronavírus ellen, akkor az alapján meg lehetne kezdeni elsősorban a veszélyeztetett csoportok tagjait oltani. 

Jó lenne, ha minél előbb megjelenne a friss magyar oltási stratégia, és minél előbb be is kerülne a köztudatba

– fogalmazott Kemenesi. Beszéltünk több háziorvossal is, és egybehangzóan arról számoltak be, nem tudják, mi a teendőjük, ha valaki azzal fordul hozzájuk, hogy szeretne az őszi-téli szezon bedurranása előtt védőoltást kapni. Nincs friss központi stratégia, nem tudják, hogy érkezik-e új, frissített oltóanyag, mikor és hogyan olthatják be a betegeiket, leginkább tekintettel a veszélyeztetettekre, idősekre, krónikus betegekre, túlsúlyosokra. 

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz. Egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogyan lehet most védőoltáshoz jutni, milyen vakcinák állnak most rendelkezésre Magyarországon, és terveznek-e beszerezni az új variánsok ellen kifejlesztett, frissített oltóanyagokból.

Az NNGYK az rtl.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy „Magyarországon jelenleg a covid-19-fertőzések döntő többsége sporadikusan fordul elő, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható”. Az NNGYK szerint „a koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető”. A tájékoztatásuk szerint 

országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten öt kórházban működik oltópont. Az oltópontok nyitva tartásával kapcsolatban az adott kórház honlapjáról tájékozódhatnak.

Hozzátették: a covid-19 elleni negyedik ismétlő oltás beadásáról az oltóorvos dönthet, „amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18. éven felüli személy kéri, és a 3. booster oltás beadása óta már 4 hónap eltelt”.

Az 5. oltás (harmadik megerősítő oltás) beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembevételével. A harmadik megerősítő oltás nem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos (akár háziorvossal, akár szakorvossal történt konzultációt követően) indokoltnak látja.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azzal fejezte be a válaszát, hogy folyamatosan monitorozzák az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, nyomon követik a covidos megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és 

indokolt esetben javaslatot tesznek a szükséges járványügyi intézkedésekre.

Nyitókép: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook

#Belföld#koronavírus#covid-19#védőoltás#vakcina#ma#járvány#jakab ferenc#kemenesi gábor

Címlapról ajánljuk