Belföld

Hadházy Ákos képeket mutatott az állami Airbus állítólagos megsérült hajtóművéről, feljelentést fontolgat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 29. 11:58

Hadházy Ákos szerint akár a légi közlekedés biztonságának szándékos veszélyeztetése is megállhat az augusztus 20-i légi bemutató után földre kényszerült gép ügyében.

Mint arról csütörtökön az rtl.hu is beszámolt, közlekedésbiztonsági vizsgálat indult, hogy tisztázzák az Airbus A330-as állami teherszállító repülőgép augusztus 20-i légi parádé idején szerzett sérüléseinek okát.

A Government of Hungary feliratú, széles törzsű Airbus A330-200F kétszer húzott át az államalapítás ünnepén a Duna fölött, a Parlament előtt. Miután a kormány szállítógépe visszatért a ferihegyi repülőtéren lévő bázisára, a gép átvizsgálásakor derült ki, hogy az egyik hajtómű súlyosan károsodott. Az esettel kapcsolatban az elsődleges feltételezés az volt, hogy a gép valószínűleg madárrajjal ütközhetett.

A szállítógépre kötött biztosítás fedezte a cserehajtómű beszerzését, az államnak a szerelés mintegy 95 millió forintos költségét kellett vállalnia. A hvg.hu csütörtökön azt írta, az Építési és Közlekedési Minisztérium alá tartozó Közlekedésbiztonsági Szervezet megkezdte a személyi sérüléssel nem járó, de eddig tisztázatlan eseménysor okainak feltárását.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pénteken több fotót is közzétett a hajtóművekről a Facebookon, amiről azt állította, hogy azok a megsérült gépről készültek. A fotókon a hajtómű belseje látható, a képeken jól megfigyelhetők a turbinalapátok, illetve a belső borítás sérülései.


Hadházy azt írja, hogy több, egymástól független repülős forrásból úgy értesült, hogy a hajtómű nem a bemutató alatt sérült meg, ráadásul a sérülésekre a bemutató előti napon, a Kínából visszatérő gép szokásos átvizsgálásakor fény derült.

A gépnek ebben az esetben természetesen nem szabadott volna részt vennie a légiparádén, azonban a hozzám eljutó hírek szerint »legfelsőbb utasításra« a műszakiak mégis engedélyezték a propagandacélú repülést

– írta a zuglói képviselő, aki szerint „politikai parancsra beküldeni egy sérült gépet, kis magasságban, százezer ember feje fölé, ez egészen durva felelőtlenség”.

Hadházy országgyűlési képviselőként betekintést kért a gép dokumentumaiba, illetve kérdéseket küldött a tulajdonos Külügyminisztériumhoz. Ha ezeket elutasítják, akkor megfontolja, hogy feljelentést tegyen légi közlekedés biztonságának szándékos veszélyeztetése miatt.

A történtekről az RTL Híradó is beszámolt:

#Belföld#augusztus 20#hadházy ákos#kormánygép#szállítógép#Cargo#airbus

Címlapról ajánljuk