Belföld

„Belecsókolok a nyakadba. Ne, tanár úr” – Póka Egon rendszeresen zaklatta az iskolába járó 18–23 éves lányokat a Telexnek nyilatkozó érintettek szerint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 8:27

Több női dolgozó, tanár is szenvedett a toxikus légkörtől. A már elhunyt zenészről egyetemet akarnak elnevezni, ezért szólaltak meg az áldozatok.

A 2021-ben meghalt Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió egyik alapítója és igazgatója rendszeresen fogdosta és csókolgatta az iskola jellemzően 18–23 éves diákjait és több női dolgozóját, tanárát. Máskor a testükre, a ruházatukra vagy a szexuális életükre tett obszcén megjegyzéseivel alázta meg őket. Egy lány diákot a zenei vizsgája közben rúzzsal festett ki, egy másiknak a combján a hét fogást gyakorolta, míg az zongorázott, írja a Telex.

A cikkben számos konkrét esetet említenek: reggeli kötelező puszik és csókok, fogdosás, letapizás köszönés címén – volt olyan nő, aki az utóbbi ellen úgy védekezett, hogy azt hazudta, menstruál.

A portál szerint az esetek jellemzően 2010 és 2017 között történtek, és számos diák hagyta el az iskolát a toxikus légkör miatt. A volt kőbányais áldozatok létrehoztak maguknak egy  közösséget, hogy terápiás jelleggel beszéljék ki egymással az átélt élményeiket.

A Póka Egonról elnevezett popzenei egyetem ötletének hírére, illetve látva azt, ahogy a zenei szakma és a kormányzat élteti a zenész kultuszát, a Kőbányai néhány korábbi diákja és munkatársa úgy érezte, árnyalniuk kell a Póka személyéről kialakított képet, írja a lap.

Többen arról is beszámolták a portálnak, hogy Pókától nem álltak távol a rasszista, homofób, antiszemita megnyilvánulások sem. „Amikor pedig kiderült, hogy az iskolatitkárral nem azonos a politikai szimpátiájuk, liberális kurvaként kezdte emlegetni mások előtt”– írják.

A portál szerint a cikkben megszólaló érintettek nemcsak a lehetséges következményektől félve nem léptek eddig a nyilvánosság elé, de értelmét sem nagyon látták. Azt érzékelték, hogy az iskola egyik volt tanárának 2017-ben írt leleplező posztja nem hozott változást, és a metoo-mozgalom hazai eseteinél is inkább az áldozatok igazságát kérdőjelezte meg a közvélemény. 

A portál a vádakkal kapcsolatban megkereste Póka Egon lányát, aki szintén az iskolában oktat, de ő tagadta, hogy az apjával kapcsolatban bárki panasszal élt nála. A Telex megkereste az iskola fenntartóját a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárát, dr. Gyimesi Lászlót is. Gyimesi válaszlevelében egyebek mellett azt írta: „Gyáva ember az, aki Póka Egon halálát követően több mint két évvel állít vagy kérdez olyan eseményekről, amelyek alkalmasak Póka Egon jó hírnevének, kegyeleti jogainak megsértésére.” 

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#póka egon#kőbányai zenei stúdió#szexuális visszaélés#fogdosás#diáklányok

Címlapról ajánljuk