Belföld

Kiderült, ki veheti meg a CEU volt épületét Budapest egyik legértékesebb részén

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. szeptember 26. 6:08

Több mint 2,1 milliárd forint értékű ingatlaneladásról döntött a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat – tudta meg az rtl.hu. Az értékesítésre szánt vagyonelemek között szerepel a CEU által korábban használt épület, a Dorottya utcai bezárt posta, valamint egy Papnövelde utcai pince is. A CEU Zrínyi utcai volt ingatlana a meghirdetett összeggel azonos áron, 1,8 milliárd forintért kelhet el, a vevő pedig egyedüli indulóként az a ZO Invest Zrt. lehet, amelynek ügyvezetője a több belvárosi vendéglátóhelyet üzemeltető Lefkovics György lánya. Az ellenzék azt javasolta, hogy fordítsák az értékesítésekből befolyt összeget a kerületi társasházak felújítására, de ezt az ötletet végül leszavazták a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. A helyi vezetés azt közölte, hogy más célokra is költenek a pénzből, azt ígérték, iskolákra és a helyi egészségügyre is fordítják a bevételt.

Belváros-Lipótváros fideszes többségű képviselő-testülete három kerületi tulajdonban lévő ingatlan eladásáról döntött csütörtökön – tudta meg az rtl.hu.

A legértékesebb a Central-European University (CEU) által korábban bérelt Zrínyi utcai épület volt: a több részből álló, összesen 2200 négyzetméternyi ingatlan a testület elé benyújtott javaslat szerint 1,864 milliárd forintért kelhet el. A meghirdetett ár éppen ennyi volt, de miután a nyílt pályázatra csak egy cég jelentkezett, ez az ajánlat is elég lehet. (A kerület tájékoztatása alapján a pályázati eljárás hivatalosan még nem zárult le teljesen, azaz még nincs végeredmény.)

A vevő a CEU volt épülete esetében egy ZO Invest Zrt. nevű cég lehet, amelyet idén július végén alapítottak. A vállalat tulajdonosa T. Zsuzsanna, aki korábban más ingatlanos cégekben is érdekelt volt, ügyvezetője pedig a belvárosban számos vendéglátóhelyet üzemeltető Lefkovics György lánya.

Amikor az iránt érdeklődtünk, hogy mit terveznek az igen értékes ingatlannal, a cégadatbázisban található adatok alapján egy tomgeorge.hu végződésű e-mail címre kellett küldeni a levelet, márpedig ez a vállalat részben Lefkovics György, részben pedig Sztanó Tamás tulajdonában áll. 

A két vendéglátós 30 éve üzlettársak, korábban pedig bérlőként több V. kerületi ingatlan tulajdonjogát is megszerezték a helyi szabályok alapján kedvezményesen. (Lefkovics Györggyel folytatott telefonbeszélgetésünk alapján úgy véljük, ő lehet érdekelt a CEU volt épületének megvásárlásában. Emiatt – kérését elfogadva – T. Zsuzsanna nevét rövidítettük, és nem tüntettük fel Lefkovics György lányának a nevét sem.)

Lefkovics György az elmúlt évtizedekben több budapesti vendéglátóhelyet üzemeltetett, jelenleg hozzá tartozik például a Tom George mellett a Leroy és a Kyoto Budapest is. Sikereit sokan részben annak tudták be, hogy jó kapcsolatot ápol a mindenkori politikai vezetéssel.

Személyét kapcsolatba hozták például a kerület volt polgármesterével, Rogán Antallal is, aki azóta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti. Lefkovics György az rtl.hu-nak erről azt mondta: jó polgármesternek tartotta Rogán Antalt, de nem állt kapcsolatban vele.

Arra a felvetésre, hogy a korábbi cikkek szerint Rogán Antal a kerület vezetőjeként segített az egyik teraszának engedélyeztetésében, a Szent István tér sarkán található vendéglátóhely építése során pedig örökségvédelmi problémák is felmerültek, Lefkovics György úgy fogalmazott: „Nem kaptunk semmilyen kedvezményt. A környéken több étterem is ugyanakkor építhetett teraszt, örökségvédelmi problémák pedig nem voltak”.

Sztanó Tamás és Lefkovics György neve onnan is ismerős lehet, hogy ők vásárolták meg Dédestapolcsányban a Serényi-kastélyt. A település Rogán Antal feleségéhez köthető, aki egy közzétett szerződés szerint családjával ezer hektárnyi földet vett volna ott 1,6 milliárd forintért. A szerződés végül nem lépett életbe, így a miniszter felesége nem lett tulajdonos.

Lefkovics György a kastélyvásárlásról azt mondta, hogy Sztanó Tamással úgy döntöttek, kipróbálják magukat a vendéglátáson kívül másban is, 

a Serényi-kastélyban pedig egy ayurvédás egészségközpontot alakítanak ki, a kivitelezés jelenleg is folyamatban van. 

A környéken ugyan több földet is megvett Sztanó Tamás, de ez Lefkovics György állítása szerint nem azok a területek, amelyeket korábban Rogán Antal feleségének a családja vett volna meg.

A CEU volt épületéről, a több mint 2200 négyzetméteres ingatlan hasznosításáról viszont a cég ügyvezetője nem akart nyilatkozni: „A pályázat eredményéről semmilyen információval nem rendelkezünk, még nem történt meg a nyertes pályázó kihirdetése, ennek okán az ön által feltett kérdésekkel kapcsolatban jelenleg nem kívánunk nyilatkozni”. 

Az ingatlan jellegéből adódóan várhatóan szálláshelyként alakítják át az épületet.

Elkelt a Dorottya utcai volt posta is

Az V. kerület eredetileg hat ingatlant (a CEU esetében több helyrajzi szám van, de ezek összetartoznak) értékesített volna, azonban csak háromra érkezett érvényes ajánlat.

Eladnák például a Dorottya utcai volt posta ingatlanát is, pedig mint korábban megírtuk: az ellenzék szerint érdemes lett volna várni, mert egyes tervek szerint hamarosan felújítják az utcát, így várhatóan emelkedik majd az épületrész értéke is. A kerület szerint ezt is figyelembe vették, amikor kialakították a független szakértő által javasolt árat. (A megállapított forgalmi érték a minimum vételár.)  

Ezt a 304 négyzetméteres ingatlant 264 millió forintért hirdették meg, és két érvényes ajánlat is érkezett. Az egyiket, 297 millió forint értékben az a Central European Ingatlanalap nyújtotta be, amelyet a hvg.hu cikke szerint az Equilor Alapkezelő menedzsel, és amely ugyanazon a címen működik, mint a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cégei. Tiborcz István nem tulajdonos az alapkezelőben, de pénzintézete, a Gránit Bank részvényes az Equilor Zrt.-ben – írta a hvg.hu.

A Hadik Nádor Kft. viszont 309 milliót kínált, és végül a kerületi előterjesztés alapján nyert is.

A vállalat korábban már sikerrel szerepelt a helyi pályázatokon, és a posta épületének (Dorottya utca 9.) más részeit is megvették

A Hadik Nádor Kft.-nek két tulajdonosa van, az egyik a Fidelity Gold Investment, míg a többségi jogokkal a BSZB Globe Investments Kft. rendelkezik.

A Fidelity Gold Investments a Belváros neves vendéglátós családjához, a Szini családhoz köthető, jelenlegi tulajdonosa augusztus óta Szini Béla felesége, Tomán Szabina. Az üzletasszony korábban szerepelt az RTL Cápák című műsorában is, befektetései mellett életmóddal foglalkozó cége is van.

A Hadik Nádor Kft. többségi tulajdonosa a BSZB Globe Zrt.-n keresztül Morvai-Kovács Zsófia, aki a Fidelity Gold Investmenttel közösen több másik cég mellett a Castle Globe Kft.-ben is érdekelt. Utóbbi vállalat neve onnan lehet ismerős, hogy a Népszava cikke szerint korábban – tehát nem Morvai-Kovács Zsófia tulajdonosi ideje alatt – egy V. kerületi pályázaton igen olcsón vett meg egy Zoltán utcai ingatlant. Nem sokkal később pedig tulajdonost cserélt a vállalat, és a BSZB Tetőtért Kft.-hez került a Castle Globe Kft.  

Az V. kerületi önkormányzat értékesítene egy Papnövelde utcai pincét is, a 79 négyzetméteres ingatlanra egy pályázat érkezett. A jelentkezést érvényesnek nyilvánították, így a Caffé Károlyi Vendéglátó Kft. várhatóan 9,48 millió forintért veheti meg az épületrészt.

Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője az rtl.hu-nak azt mondta: az ellenzéki képviselők a ciklus eleje óta kifogásolják a pályázatok szűk körben történő meghirdetését, a rövid határidőket. 

A pályázati rendszer átláthatósága érdekében tett javaslatainkat azonban minden egyes alkalommal leszavazta a fideszes többség 

– fogalmazott.

A csütörtöki ülésen az ellenzék azt javasolta, hogy az ingatlanok értékesítéséből befolyt pénzt fordítsák a kerületi társasházak felújítására. „Az összeget célzottan a pályázatok bővítésére, a támogatási intenzitás növelésére lehetett volna fordítani, így a lakóközösségek kisebb önrésszel is meg tudták volna valósítani a beruházásokat és a magas infláció hatásait is tompítani lehetett volna. A pályázható tevékenységek körét is bővítenénk, így például arra is lehetett volna pénzt kapni, hogy a városképet romboló klímák eltűnjenek a homlokzatokról” – mondta a polgármesteri pozícióért induló politikus.

A fideszes többségű képviselő-testület végül leszavazta a javaslatot, de az rtl.hu érdeklődésére azt közölték, hogy az eladásból befolyó pénzt „társasházak felújításának támogatására, egészségügyi eszközök beszerzésére, valamint nevelési, oktatási intézmények fejlesztésére fordítják”.  A kerület szerint az eladásra azért volt szükség, mert „a pályázatban szereplő ingatlanok jellemzően hosszú évek óta üresen álló, használaton kívüli, többségében elavult műszaki állapotú, jelentős beruházással hasznosítható helyiségek”. Hozzátették: „A pincei és nagy alapterületű helyiségek bérbevételi potenciálja alacsony”. 

Azt is megjegyezték, hogy a pályázati eljárás végéig nem adhatnak tájékoztatást a vételárakról és a vevők személyéről sem.

Nyitókép: Google Streetview

#Belföld#ceu#ingatlan#v. kerület#Belváros-Lipótváros#szentgyörgyvölgyi péter#kovács alex gábor#eladás#ma

Címlapról ajánljuk