Belföld

Több mint kétmilliárd forint értékben ad el ingatlanokat az V. kerületi önkormányzat

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. július 15. 8:10

A tervek szerint hat, nem lakás célú ingatlant értékesít Belváros-Lipótváros fideszes többségű önkormányzata, a csomag összértéke pedig meghaladja a 2,3 milliárd forintot – derült ki az erről szóló bizottsági előterjesztésből. Az eladásra szánt ingatlanok között szerepel az egyik bezárt posta, a CEU volt központja, valamint egy olyan ingatlan is, amelynek utcáját a tervek szerint hamarosan felújítják, így várhatóan emelkedik majd az értéke is. Az ellenzék szerint éppen ezért várni kellene az eladással is. Az önkormányzat azt közölte, hogy egyebek mellett társasházak felújítására, iskolák fejlesztésére és egészségügyi eszközök beszerzésére fordítják majd az ingatlanokból befolyó pénzt.   

Több mint 2,3 milliárd forintot ér az a hat belvárosi ingatlan, amelynek eladásáról csütörtökön döntött Budapest V. kerületének fideszes többségű önkormányzata – derült ki az erről szóló előterjesztésből. A kormánypárti Szentgyörgyvölgyi Péter vezette kerület pályázat útján válik meg az összesen 2900 négyzetméternyi ingatlancsomagtól, bár a részvételhez szükséges dokumentációk a bizottsági papírok szerint csak 8 napig lesznek elérhetők, ezekért ráadásul 300 ezer forintot is fizetni kell.


Eladásra szánt ingatlanok – Forrás: V. kerülteti önkormányzat képviselő-testületének bizottsági előterjesztése (A CEU Zrínyi utcai volt központja csak egyben értékesíthető.)

Az ingatlanok között található a Central European University (CEU) Zrínyi utcai volt központja (erről a Telex is írt), valamint az az ingatlan is, amelyben korábban a kerület egyik postája működött. A Magyar Posta ugyanis az energiaárakra hivatkozva országszerte több száz fiókot szüntetett meg, ezek egyike pedig a Dorottya utcában található hivatal volt. A kezdeti tájékoztatás szerint csak átmenetileg zártak volna be az érintett posták, de végül kiderült, hogy csak akkor nyitnak újra, ha az önkormányzatok anyagilag is beszállnak az üzemeltetésbe.

Az V. kerületben eredetileg a Múzeum körúti postát is be akarták zárni, de ettől a tervtől elálltak, így a fiók csak átmenetileg nem működött. Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője szerint a Dorottya utcai ingatlan értékesítése után felmerül a kérdés, hogy vajon mi lett volna a Múzeum körúti postával, illetve annak épületével, ha az ellenzék és a helyi lakosok nem tiltakoznak még időben a bezárás ellen.

Szerinte több kérdést felvet annak az ingatlannak az eladása is, amely a Régiposta utcában található. Állítása szerint ugyanis az utcát hamarosan felújítják, így várhatóan jelentősen emelkedik majd a 160 négyzetméteres ingatlan (pince és földszint) jelenleg 94 millió forintra (tehát négyzetméterenként 587 ezer forintra) becsült értéke. 

Úgy vélte, várni kellene az értékesítéssel, az utca megújulása után ugyanis magasabb összegért lehetne eladni az épületrészt.

Az V. kerületi önkormányzat erre vonatkozó kérdéseinkre azt közölte: az ingatlanok forgalmi értékét minden esetben igazságügyi szakértő készíti el, ennek során egyebek mellett figyelembe veszik az adottságokat, az elhelyezkedést, valamint a műszaki állapotot is. „A Régiposta utcai ingatlan egy korábban vendéglátóegységként működő, többségében pinceszinten elhelyezkedő, műszaki állapotában elavult helyiség, amelynek korábbi bérbeadási pályáztatása sikertelen volt, 2018 óta áll üresen” – írta a belvárosi sajtóosztály. 

A mostani csomagban a CEU volt épülete jelenti a legnagyobb tételt, a több helyrajzi számon lévő, de összetartozó ingatlanért ugyanis összesen legalább 1,86 milliárd forintot kell fizetni. Ez – miután az épület 2166 négyzetméteres – nagyjából 860 ezer forintos négyzetméterárnak felel meg. (Az értékbecsléseket a Vagyonkezelő Zrt. készítette.)

„Ezzel a csomaggal együtt csaknem 16 milliárd forint értékű önkormányzati ingatlanvagyont adott el a fideszes vezetés 2020 óta. Az ingatlanok értékbecslését minden esetben ugyanaz az egy értekbecslő végezte, és minden esetben ugyanaz az ügyvédi iroda bonyolította az eljárást” – mondta Kovács Alex Gábor. Az ellenzéki politikus hozzátette: 

a valódi versenyt szolgáló javaslatainkat rendszeresen lesöprik, pedig ezekkel több bevétel is elérhető lenne a belvárosiak számára. Véleményünk szerint a felelős vagyonkezelés máshogy néz ki. 

Az ilyen »pályázati« csomagnál utóbb mindig előkerülnek ismerős kormányhoz köthető személyek, akik egyedüli ajánlattevőként szereztek meg értékes belvárosi ingatlanokat”.

Az V. kerületi önkormányzat arra a kérdésre, hogy miért döntöttek az eladás mellett, azt közölte: „A pályázatban szereplő ingatlanok jellemzően hosszú évek óta üresen álló, használaton kívüli, többségében elavult műszaki állapotú, jelentős beruházással hasznosítható helyiségek. A pincei és nagy alapterületű helyiségek bérbevételi potenciálja alacsony. (…)

Az ilyen ingatlanok közös költsége és állagmegóvása milliós nagyságrendű kiadást jelent az önkormányzat részére.

Az önkormányzat azt ígérte, hogy az eladásból befolyó pénzt társasházak felújításának támogatására, egészségügyi eszközök beszerzésére, valamint nevelési, oktatási intézmények fejlesztésére fordítják.

A vételi szándékról szóló pályázatokat augusztus 22-ig tudják majd benyújtani azok, akik a rendelkezésre álló néhány napban megveszik a szükséges dokumentációt. Az ajánlatokról majd a kerület fideszes többségű képviselő-testülete hozza meg a végső döntést.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#ingatlan#v. kerület#eladás#pályázat#ceu#posta#ma

Címlapról ajánljuk