Belföld

Szijjártó szeptemberig már megtette a Föld-Hold távolságot repülővel

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 12:37

Szijjártó Péter már szeptemberben megtette a Föld és a Hold közötti átlagtávolságnak megfelelő 384 400 kilométert repülővel. A külügyminiszter több mint 160-szor szállt fel valamelyik állami gépre, és mintegy 23 napot töltött a levegőben.

Idén új egyéni rekordot állíthat fel Szijjártó Péter a repülővel megtett kilométereket tekintve, ha az év utolsó három hónapjában is tartja az eddigi tempót: a külgazdasági és külügyminiszternek már szeptemberben meglett a Föld-Hold távolság – írja a 24.hu.

A lap a számokat egy összesítő oldal alapján ismertette, ami a minisztérium bejelentései és repülési adatok alapján jó ideje követi a miniszter repülőútjait. Mint írják, Szijjártó az elmúlt években újra és újra növelte az állami repülőkkel megtett távolságot, és az idén akár az 500 ezer kilométeres álomhatárt is átlépheti a tavalyi 440 ezres eredmény után.

Az adatok alapján a következők derültek ki:

  • Szijjártónak tavaly még tíz hónapra volt szüksége ahhoz, hogy megtegye a Föld és a Hold közötti átlagtávolságnak megfelelő 384 400 kilométert, idén azonban már szeptember közepére elérte;
  • a miniszter idén több mint 160-szor szállt fel valamelyik állami gépre;
  • több mint 550 órát, vagyis átszámolva 23 napot töltött a levegőben;
  • a Honvédelmi Minisztérium (HM) gépeit használja az utazásokhoz, és bár legtöbbször a business jet kategóriába tartozó Dassault Falconnal utazott, nem vetette meg a 140 fős Airbus A319-eseket sem.

Mint azt a lap megjegyzi, a távolsági csúcsdöntéshez hozzájárult, hogy a miniszter számos dél-amerikai és távol-keleti országba is ellátogatott már idén. A 24.hu-nak nyilatkozó szakértők úgy számoltak, hogy alsó hangon 1,5–1,8 milliárd forintba kerültek a 2022-es utak költségei. 

A honvédelmi tárca az Átlátszónak küldött hivatalos adatokat februárban, ezekben viszont az állt, hogy Orbán, Szijjártó és Novák Katalin összesen repültek 644 millió forintért, de sokszor nem számolták fel az üzemanyagköltséget.


Mint arról a Híradó is beszámolt, 33 millió forintért evett és 102 millió forintért internetezett repülés közben csak a külügyminiszter és stábja tavaly. Volt, hogy egyetlen út alatt 5 és fél millió forint értékben szolgáltak fel ételeket a fedélzeten.

Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

#Belföld#szijjáró péter#repülőút#állami repülő

Címlapról ajánljuk