Belföld

Felmérés: Karácsony Gergely nyerne Budapesten, ha most lennének a választások

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 10:49

Ám Szentkirályi Alexandra fideszes politikussal is nagyon sokan szimpatizálnak a megkérdezettek közül.

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuk felett szerepelnének egy mostani budapesti választáson – derül ki a Republikon Intézet fővárosi közvélemény-kutatásából.

Budapesten a pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék az ellenzéki pártokat erősíti. 

republikon karácsony gergely nyer budapest

Az ellenzék pártjai közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban az országos mérésekkel ellentétben Budapesten nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP. Utóbbi oka feltehetően az, hogy Budapesten több beágyazott szocialista polgármester is hivatalban van, akiknek megítélése pozitívan hat a pártjuk népszerűségére.

republikon karácsony gergely nyer budapest

A kutatás során a Republikon Intézet megmérte a lehetséges főpolgármester-jelöltek népszerűségét is. Az adatfelvétel idején Karácsony Gergely volt az egyetlen biztos induló, de feltételezték, hogy a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is állít jelöltet. A kormánypárti jelöléssel összefüggésben eddig felvetődött politikusok közül a Republikon Szentkirályi Alexandra korábbi főpolgármester-helyettes indulásával számolt.

A három jelölt, Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Mi Hazánk jelöltje között 42-36-5 arányban oszlanak meg a szavazatok a teljes budapesti népesség körében, és 50-43-6 arányban a pártválasztók körében, azaz jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást.

republikon karácsony gergely nyer budapest

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapesti ellenzéki választók több mint háromnegyede együttműködést vár az ellenzéki pártoktól – az önkormányzati és az EP-választáson egyaránt. Ugyancsak fontos adat, hogy az ellenzéki válaszadók 87 százaléka megtartaná a hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket. Korábbi választási eredmények és kutatások is alátámasztják, hogy a hivatalban lévő polgármesterek helyzeti előnyt élveznek az önkormányzati választásokon.

Mégis megépítheti Soroksáron a kínai vegyianyag-elosztó központot a kormány – legalábbis ezt állítja Karácsony Gergely. A főpolgármester azután beszélt erről, hogy a Magyar Közlönyben megjelent: a Budapest déli részére tervezett logisztikai központ területét jelentősen megnövelné a kormány:


Nyitókép: Karácsony Gergely / Facebook

 

#Belföld#republikon#karácsony gergely#budapest#ellenzék#felmérés#választás 2024#önkormányzati választások#főpolgármester#Szentkirályi Alexandra

Címlapról ajánljuk