Belföld

Már másfél milliárdba került a külföldi nyelvtanulási program, ami soha nem indult el

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 18:44

A kormány most a háborúra hivatkozik, pedig sem Ukrajna, sem Oroszország nem volt a program célországai között.

Legalább 1,45 milliárd közpénzt költött el a kormány a magyar diákok ingyenes külföldi nyelvtanulását célzó programra, amely még el sem indult – írja a hvg.hu.

A Külföldi Nyelvtanulási Programot (KNyP) még 2019 februárjában hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Lényege, hogy minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben.

A diákok a tervek szerint először 2020 nyarán mehettek volna világot látni nyelvtanulás céljából, de akkor a programot elmosta a világjárvány. A program szervezését a néhai Emberi Erőforrások Minisztériuma időközben átadta a diákok külföldi iskoláztatásában nagy tapasztalatokkal rendelkező Tempus Közalapítványnak, most pedig éppen a Ukrajnában dúló háború miatt van parkolópályán. 

A program viszont idén sem indult el, és szinte biztos, hogy jövőre sem fog, pedig akadálya nemigen lenne. A lappal a Tempus közölte:

valójában minden készen áll arra, hogy elstartoljon a program, de „a háború kitörése miatt a program elindítására nem volt mód”.

A hvg.hu szerint ugyanakkor a háborúnak jóformán semmi köze a programhoz, hiszen a projektnek soha nem volt célországa vagy érintettje sem Ukrajna, sem az agresszió miatt szankciókkal sújtott Oroszország. Korábban Rétvári Bence oktatásért felelős államtitkár is azt mondta, hogy a „háború és a brüsszeli szankciók” miatt halasztották el ismételten.

A program évi 140 ezer diákot érintene, ők 4 éve várnak arra, hogy külföldön tanulhassanak nyelveket. Mint írja a lap, mindössze 58 diák próbálhatta ki egy pilot programban, hogy milyen lenne, ha lenne.

Az évek óta halasztott külföldi nyelvtanulási programmal korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#külföldi nyelvtanulás#program#halasztás#közpénz#kormány

Címlapról ajánljuk