Belföld

Bárki megnézheti Vikidál Gyula III/III-as jelentését Nagy Feróról

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 14:17

Így jelentett az István, a király egyik szereplője a másikról.

„40 éve történt – Két magyar úr beszélget” – ezzel a címmel közölte szerdán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára azt a jelentést, amely az István, a király című rockopera két szereplője, a Dalos fedőnevű titkos megbízott és Nagy Feró bizalmas beszélgetéséről készült. 

 

Mint arról beszámoltunk, Vikidál Gyuláról 2004-ben derült ki, hogy ügynöknek szervezték be, és a „Dalos” fedőnevet kapta. 

A levéltár azt írja, a most közzétett  jelentés szerint  Nagy Feró elmondta „Dalos”-nak, hogy sajnálja, hogy elfecsérelte a korábbi éveit a Beatrice zenekarra, most kis- és nagylemeze jelenik meg, filmszerepet kap, sok pénzt keres, és erkölcsi elismerést is kap. „Véleménye szerint megéri komolyan dolgozni, mert annak anyagi és erkölcsi értékei vannak.”

Hogy így történt-e valójában, nem tudjuk. Nagy Feró mondott valamit, „Dalos” besúgta, Gábor Róbert állambiztonsági főhadnagy pedig gépelt egy jelentést róla – írja a levéltár.

Mint írják, a jelentés további része, amelyben „Dalos” Schuster Lórántra panaszkodik, hogy az az újságírói kapcsolatai révén meg akarja akadályozni, hogy „Dalos” együttese sikeresen szerepeljen, valószínűleg hiteles, „Dalos” más esetben is mondott rosszat Schuster Lórántról, a P. Mobil frontemberéről. Hogy ezúttal mi lehetett a motivációja – azt várta volna-e, hogy a szervek megvédik az újságíróktól, vagy csak egyszerűen ki akarta önteni a lelkét a tartótisztjének –, nem tudjuk.

Dalos jelentése – a levéltár szerint – elérte a célját, az állambiztonsági szerv bizalma tovább erősödött az egykori botrányhős iránt. Már nem kezelik „F”-dossziés ellenséges személyként, és ha így folytatja, akkor a kutató nyilvántartásból is törölni fogják a nevét, olvasható a jelentés értékelésében.

Mint arról 2016-ban beszámoltunk, Vikidál Gyula jelenthetett a 30 évvel azelőtti Queen-koncert szervezéséről; erre utaló 3/3-as jelentést hozott akkor nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Igaz, ezt cáfolta a legendás Népstadion-koncert szervezője.


Hozzászólna?

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#nagy feró#Vikidál Gyula#dalos#besúgó#jelentés#III/III.-as

Címlapról ajánljuk