Belföld

Csókakőn lezártak egy nem létező utat, cserébe még az önkormányzat is leaszfaltoztatta

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 7:08

Anomáliák Fejér megyében.

A feol.hu írt terjedelmes cikket arról a csatározásról, aminek a középpontjában egy út áll. Az útszakasz körül jogi viták alakultak ki, a csetepatéba beszállt a tulajdonos és az önkormányzat is, de ez még nem minden, valaki azt is állítja, hogy az út nem is létezik. A Lezárta a tulaj a nem létező utat, amit amúgy az önkormányzat aszfaltozott le című cikkben megszólalnak az állítólagos tulajdonosokon kívül a környékbeliek, valamint a település vezetősége is.

A különös történet 2018-ban indul, egy pár ekkor vásárolta meg 2018-ban azt a Móra Ferenc utcai telket (később a mellette fekvőt is), amelyen évtizedek óta keresztül megy egy út. Ez az út a történetünk középpontjában álló út.

Ezen közlekednek többek között a Balassi utcában élők, valamint a hétvégi házzal rendelkezők is. Illetve, már csak közlekedtek, mert az említett telek tulajdonosai – többek szerint mindenféle előzetes bejelentés nélkül – július végén, egyik napról a másikra lezárták az utat. Egészen pontosan lelakatolták azt a kaput, amit az elmúlt években oda építettek. A Balassi utcaiaknak azóta kerülőt kell tenniük: a kényelmes aszfaltút helyett több többnyire murvás, világítás nélküli keskeny utcákon, hogy hazajussanak. Ők keresték meg a problémával a Feol szerkesztőségét.

Egyelőre elképzelésünk sincs, mi lehet a megoldás, vagy az önkormányzat mit tesz majd az ügyben. A kijelölt új útvonal első fele, amire már a tervek is megvannak, egy több mint 30 százalékos lejtőn menne lefelé, ami ráadásul a szűk hely miatt csak egyirányú lehet. Ugyanakkor, egy olyan szakaszba torkollna, ami hivatalosan nem út, csak vízmosás

– mutatja a lap újságírójának Gazsi Ákos, az egyik Balassa utcai telektulajdonos, aki bár nem életvitelszerűen él ott, de szinte „minden nap kijár”. Gazsi Ákossal és egy másik lakossal Lelkes Zsolttal járták be a környéket, utóbbi elmondta, hogy korábban az utcabeliek is beleszálltak pénzzel az aszfaltozásba, amikor az elkopott, akkor az önkormányzat húzott rá új réteget.

Az ügyben már per is indult, a tulajdonosok egy ideje már fenyegetőztek az út lezárásával, de egészen eddig ez nem történt meg. Hogy mi váltotta ki a már korábban elkészült kapu július végi bezárását, senki nem tudja. A panaszos lakók azt is elmondták, hogy a jelenleg használt útvonalon nagyobb járművek nem tudnak közlekedni, a szemetet a környező utcákba hordják ki, hogy a kukásautó el tudja szállítani és a szippantós autó bejutása is problémát jelent. Arra is kíváncsiak, hogy mi történik, ha a mentő nem tud bejönni a zárt kapu miatt.

Kiderül, hogy a problémáról már rég tudnak, az a baj, hogy privát telken van a közút, így mindenkinek kicsit igaza van a helyzetben.

Ez az út 1977 óta létezik, az első okirati bizonyíték egy 1989-ből származó, úgynevezett ortofotó. Ezen egyértelműen látszik, hogy használatban lévő közlekedési útvonalról van szó. Sajnos annak idején a tanács nem vitte végig azt a folyamatot, aminek a végén a település megkapta volna a szolgalmi jogot a telken keresztülvezető útra. Pedig ez az út nem csak az ott lakók kényelmét szolgálta, de érdeke volt a tanácsnak is, mert megléte volt a feltétele annak, hogy Csókakőnek azt a részét belterületbe tudják vonni

– magyarázta Fűrész György polgármester a lap újságírójának. A fideszes polgármester hozzátette: a 70-es években is csak egyetlen másik lehetséges nyomvonal jöhetett szóba, ami nem az érintett telkeken – összesen 5 helyrajzi számot érint és 3 ház előtt – vezet: az a 34 százalékos lejtő, amit a Balassa utcaiak nekünk is megmutattak és amire maga Fűrész is azt mondta, hiába van meg rá a terv, nem biztos, hogy a valóságban használható lesz.

A patt helyzetben senki nem tud lépni, a vita pedig már öt éve zajlik. A Feol megkereste a kaput építő tulajdonosokat is, akik elmondták, hogy 2018-ban vásárolták meg a szóban forgó ingatlant, 2019 tavaszán keresték meg először a helyi önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy szeretnék az ingatlanukat úgy használni, mint azt bárki más megteheti a saját magántulajdonával kapcsolatban. Akkor még teljesen pozitív hozzáállást kaptak, igaz, nem kevés időbe telt, de a helyi építési szabályzatban szereplő út nyomvonalára az önkormányzat megcsináltatta, meglátásuk szerint, ezzel elismerve a jogos kérelmüket - majd meg is kapták az építési engedélyt, az összes hatóság hozzájárulásával, ami azóta is érvényben van. Ez nem a három magánterületen áthaladó leaszfaltozott út nyomvonala, amire az önkormányzatnak semmilyen használati jogcíme nincs.

Itt le is zárnám a nyilatkozatomat, hogy ennél kínosabb részletekbe ne menjek bele

– írták a tulajdonosok.

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#fejér megye#tulaj#aszfalt#lezár#út#vita

Címlapról ajánljuk