Belföld

Válasz Online: milliókat ajánlott egy fideszes a kutyapártosnak, ha elindul a választáson

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 9:37

A kutyapártos Aleva Márta felvette, ahogy Lévai István Zoltán megkörnyékezi.

A Válasz Online információi szerint a fideszes Lévai István Zoltán ötmillió forintot is kifizetett volna a kutyapártos Aleva Mártának, ha elindul a jövő évi önkormányzati választáson. A polgármester székre pályázó fideszes a DK-s Szaniszló Sándor esélyeit szerette volna csökkenteni. A lap birtokába jutott hangfelvételek magától Alevától származnak, aki azért találkozott kétszer Lévaival, hogy kiderüljön, hogyan akarták pénzzel rávenni, hogy induljon el.

A lap cikke szerint Lévai és Aleva egy XIII. kerületi kávézóban találkozott augusztus 8-án, ez volt az elsp találkozó. Több mint két órán keresztül beszélgettek, ez idő alatt a fideszes vázolta a saját helyzetét a kerületben és azt, hogy szeretne polgármester lenni. A lap teljes idézeteket is beemelt a cikkébe a beszélgetésből:

  • „Lévai: Polgármester szeretnék lenni. És én azt tudom: ha nem lesz ilyen meg olyan ellenfél még, ha csak én leszek meg a Szaniszló, akkor vesztek. Neki van 55-60 százalék esélye. Lehet, hogy nyerek, mert 40 százalékot adok magamnak, de 50-et nem, mert magamat nem akarom átverni. Ő most a polgármester, ő tud jobban odamenni az emberekhez, levelet írni úgy, hogy „Én vagyok a polgármester”… Én is tudok nyomulni, mindent csinálni, csak nem ugyanaz ellenzékiként, ráadásul fideszesként, Budapesten… Nem ugyanaz a helyzet. Viszont ha van egy Kutya ellenfél… Van egy… A Mi Hazánk az biztos el fog indulni, tőlünk függetlenül is…
  • Aleva: A Mi Hazánk nem tőletek visz el a szavazatokat?
  • Lévai: Erről megoszlanak a kutatások. Én mindig azt gondolom, hogy igen… Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs. Nem tudom eldönteni. Ilyen alapon én nyertem volna, ha tavaly nem indul a Mi Hazánk.”

Lévai úgy foglalta össze, hogy „ami ténylegesen szavazatot hozhat, az a Mi Hazánk, a Kutya, meg az ellenzék”. A fideszes elmondta, hogy a kutatások szerint10 százalék körüli a kutyapárttal szimpatizálók aránya a XVIII. kerületben, de a végén sok kutyaszimpatizáns inkább az ellenzékre szavaz, mondván, a kutyapárt úgysem tud nyerni.

Van néhány ember a környezetemben, vállalkozók, akik segítenek engem. Régóta ismerem őket. Az egyik barátom a (…)-nak az egyik tulajdonosa, ott lakik a kerületben, ha őneki megmondom, hogy segítsen benneteket, akkor ti leültök – én ki is maradok ebből. De akkor tudnánk szponzort szerezni. Ez egy döntés kérdése

– mondta Lévai Alevának, aki elmondta, hogy az ő fejében van egy szám, ami alatt neki nem éri meg ez az egész. Meg egy másik szám, ami fölött megéri neki indulni.

Tudom, mennyi munkaidőm esik ki… Az országgyűlési választásokon, hát ott én nagyon sokat buktam. (…) Minimum az, hogy én nullán legyek

– mondta Aleva.

Lévai elmondta, hogy megérti Aleva álláspontját, amit korrektnek tart, de arra kérte, hogy „számoljon, gondolja végig”. Megállapodtak, hogy találkoznak még és azon a megbeszélésen már legyen ott egy említett vállalkozó is.

Megértettem. Figyelj. Leülünk hárman, bemutatlak neki, beszélgetünk. Gondold végig, hogy mi az a matematika, ami megéri, mi az, amiért szívesen csinálod. Az összes többi logisztikai dologban simán tudok segíteni

– mondta Lévai, aki azt is elárulta, mi lenne a stratégiája az együttműködéssel. „Abban, hogy minden körzetben meglegyen az aláírás, úgy tudok segíteni, hogy nem ugyanazok írják alá, akik a Fidesznek aláírtak. Akkor nem tudják azt mondani, hogy… Tudok adni egy csomó olyan érdekes dolgot, amivel lehetne basztatni a polgármestert. Én is fogom. Nyilván. Nyilván, amivel te foglalkozol, azzal én nem foglalkozok. Ilyenekben is…” – válzolta a jövőt Lévai.

Egy hónappal később, szeptember 8-án találkoztak másodjára, akkor egy másik XIII. kerületi vendéglátóhelyen ültek össze. A találkozóra a kért vállalkozó nem ment el, de így is megegyeztek.

  • „Aleva: Májusig nekem kell mondjuk ötmillió forint, tehát havi 500 ezer forint. Hogy belevágjak.
  • Lévai: Korrekt. Konkrét.
  • Aleva: Akkor lemondom a munkáimat.
  • Lévai: Mondd meg, hogy hova…
  • Aleva: Lehet úgy is, hogy havonta találkozunk és a kezembe nyomod. Tényleg, így is lehet.”

Lévai válaszul azt mondta, hogy kétféleképpen tudják megoldani. Az egyik, hogy megmondja Aleva, hogy hova kell befizetni vagy átutalni a pénzt, a másik pedig az, hogy havonta találkoznak.

Aleva saját bevallása szerint azért vállalta a találkozókat, hogy megmutassa, hogyan zajlanak az efféle háttéralkuk, megállapodások.

Nyitókép: Az Egységben Magyarországért (fent), a Mi Hazánk (k) és a Fidesz-KDNP (lent) választási plakátja Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án. Április 3-án tartják az országgyűlési választásokat és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazást. A plakátokon fentről lefelé Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, képviselőjelölt, Toroczkai László, a Mi Hazánk pártelnöke, kormányfőjelöltje és Lévai István Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje látható. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#kutyapárt#ajánlat#választási#indulás#fidesz

Címlapról ajánljuk