Belföld

Hazaérkeztek a barlangi mentők Törökországból

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 6:27

Honvédségi repülővel hozták haza a csapatot, hajnalban landoltak a ferihegyi reptéren.

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben résztvevő mentőcsapat, az őket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez.

A földet érést követő sajtótájékoztatón a dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére.

Nyerges Miklós a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, aki személyesen vezette a nagyszabású nemzetközi mentőakciót elmondta, hogy az egyesületük fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. A szervezet önkéntesei szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatásban nem részesülnek.

A riasztást 12 nappal korábban reggelizés közben kapta. „Szürreális volt a helyzet: tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belsővérzésben szenved és azonnal küldjünk orvost a helyszínre” – mondta.

Az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél és elkezdték az ellátását. A magyar csapat érkezése után három napon át jelentősebb mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdtek, és különböző országokból végül összesen mintegy kétszázan segítettek.

Zádor Zsófia a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban. A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajbajutott kutató, ezért többféle forgatókönyvvel készült. Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott, valószínűleg ez tartotta életben. Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy dél-törökországi Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentse a bajba került amerikai barlangkutatót.


Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#törökország#mentés#zádor zsófia

Címlapról ajánljuk