Belföld

Kiderült, kik a legnémább és leginkább bőbeszédű képviselők az Országházban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 11:43

A hallgatási listát toronymagasan a kormánypártok vezetik az Országházban, de a leginkább bőbeszédű éppen egy KDNP-s képviselő. 

Az Országházban főleg a kormánypárti képviselők hallgatnak, de a legbőbeszédűbb éppen egy KDNP-s politikus – írja az Index.

A lap a hamarosan kezdődő őszi ülésszak előtt összeszedte, hogy az egyes képviselők mennyit beszéltek az eddigi ciklusban. Egyebek mellett kiderült, hogy a hallgatási listát toronymagasan a kormánypártok vezetik:

a Fidesz és a KDNP 135 képviselőjéből több mint negyvennek van kevesebb mint öt felszólalása az Országgyűlés mostani ciklusában.

Nem szólalt még fel a kormánypárti képviselők közül Budai Gyula, Kovács Zsolt, Kövér László, Kubatov Gábor, Ferencz Orsolya, valamint Tiba István sem. Tény, a hallgatók közül kivételt képez Kövér László, aki a lap szerint házelnökként érthető módon ritkán szólal fel.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Bíró Márk korábban azt mondta, hogy nem a felszólalások számában mérhető a képviselők munkája, hiszen ők a szavazásokon részt vesznek, ezzel végzik a dolgukat.

Az ellenzékből egyetlen olyan képviselő van, aki nem szólalt meg ebben a ciklusban: a jobbikos Szabó Hajnalka, aki csak négy hónapig volt a parlament tagja, hiszen tavaly szeptemberben lemondott mandátumáról.

Hadházy Ákosnak összesen egy rendes felszólalása volt, ezen felül pedig egy technikai megszólalása. A független képviselő korábban sokat hangoztatta, hogy inkább az utcai politizálásban hisz. Rajta kívül a fideszes Czunyiné dr. Bertalan Judit és Kara Ákos is csak egyszer szólalt fel.

A ciklus eddigi másfél évében már nyolc képviselő van, aki száznál is többször ragadta magához a mikrofont. Az ellenzékből az LMP-s Kanász-Nagy Máté 102, Keresztes László Lóránt 157 alkalommal kért és kapott is szót, a jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig már 146-nél tart. A fideszesek közül pedig Tállai András (109), Dömötör Csaba (118), Fónagy János (128) és Koncz Zsófia (149) emelkedik ki, ám egyikük sem veheti fel a versenyt egy KDNP-s politikussal:

Rétvári Bence az előző két ciklusban is ezer-ezer alkalommal szólalt fel, a mostaniban pedig már 333-szor. 

Nyitókép: Képviselők szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án. Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#országház#országgyűlési képviselők#parlamenti felszólalás

Címlapról ajánljuk