Belföld

Alkalmatlannak nyilvánították a határvadásznak jelentkezők többségét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 18:38

Rosszabb a helyzet, mint tavaly, amikor negyven százalék bukott el a vizsgán.

Egy év alatt összesen 3596-an jelentkeztek határvadásznak, ám ebből mindössze 1565 fővel kötött szerződést a rendőrség, írja a Magyar Hang. Ez Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkárának a szocialista Harangozó Tamás kérdésére adott írásbeli válaszából derült ki.

A korábbi tervek szerint a kormány négyezer határvadászt szerett volna toborozni. 2022 júliúsától idén augusztus 1-ig összesen 3600-an jelentkeztek, ebből 1565-en lettek határvadászok, 139 alkalmassági vizsga pedig még most is folyamatban van.

Rétvári tavaly novemberben a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén arról beszélt, hogy még embercsempészek is megpróbáltak beépülni a határvadászok közé, ám „Magyarországnak van egy olyan védelmi képessége, hogy ezeket a beépülési kísérleteket is ki tudták szűrni”.

Arról már ekkor is beszámoltunk, hogy addig a vártnál jóval kevesebben jelentkeztek határvadásznak, és majdnem a negyven százalékuk elbukott az alkalmassági vizsgán. Ekkor megkérdeztük a kormányt, hogy lazítanak-e az alkalmassági feltételeken, de nem válaszoltak.

Nyitókép: MTI / Ujvári Sándor

#Belföld#rétvári bence#határvadász#jelentkező#alkalmassági vizsga

Címlapról ajánljuk