Belföld

Poloskainvázió a pszichiátriai otthonban: a Belügyminisztérium szerint nem az államtitkár felelőssége

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 13:40

A pszichiátriai betegeket gondozó otthonban ágyi poloskák lepték el az ápoltakat.

Csak szezonális az ágyipoloska-fertőzöttség, a folyamatos higiéniai és fertőzésmentesítés az elmúlt öt évben több mint 106 millió forintba került – többek között ezt válaszolta a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium a szentgotthárdi pszichiátriai intézettel, hivatalos nevén a Rábaparti Integrált Szociális Intézménnyel összefüggő ágyi poloska-ügyben.

Ahogyan korábban bemutattuk, a hatóságokhoz fordult a szentgotthárdi intézmény poloskainváziója miatt a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezet szerint nemcsak a poloskák miatt van baj az intézményben, amit szerintük már rég be kellett volna zárni:


Nemrég az Átlátszó hozta nyilvánosságra, hogy a pszichiátriai betegeket gondozó otthonban ágyi poloskák lepik el az ápoltakat. A lap szerint annyira súlyos a helyzet, hogy olyan, mintha „kormos lenne az ágynemű, de a fekete szemcsék mozognak.

A Népszava azt szerette volna megtudni, hogy Fülöp Attila, a szociális területet is irányító államtitkár felelősnek érzi-e magát a kialakult helyzetért. A minisztérium válasza szerint a „gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár közvetlen felelőssége a konkrét ügyben nem felvethető. A fenntartó irányába tett vezetői intézkedések mellett az államtitkár személyesen alakított ki a korábbiaknál magasabb szintű és szorosabb együttműködést az illetékes hatóságokkal.”

Az intézményben 500 embert látnak el, a Népszava arról is érdeklődött, hogy más tömegintézményben is van-e hasonló probléma. A minisztérium visszautasította a tömegintézmény kifejezést, és kijelentette: az állam ilyet nem tart fenn, céljuk „országszerte felszámolni a kommunizmus örökségét, és a nagy, több száz fős intézmények helyett 6-12 fős lakóotthonokat kialakítani. Ilyen támogatott lakhatásba eddig 3000 gondozott költözött már ki.”

A lap az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot is kereste, ők azt írták, „a fertőzöttség nem a szociális rendszer rendszerproblémája, a fertőzés mentesítési folyamata pedig az intézményi intézkedési terv szerint, az illetékes hatóságokkal és a kártevőirtó cég munkatársaival együttműködve történik.”

Kapócs Gábor, aki 2011 és 2016 között vezette a szentgotthárdi intézményt a Népszavának azt mondta: 

tudomása szerint az Európai Unióban még mindig a szentgotthárdi a legnagyobb létszámú bentlakásos szociális otthon.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#poloska#szentgotthárd#belügyminisztérium#államtitkár#felelősség

Címlapról ajánljuk