Belföld

Tankerületi levélben tiltották meg a csoportbontást az iskolákban – így kevesebb tanár kell

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 7:03

A PDSZ szerint „szándékos félreértelmezés” állhat a korlátozások hátterében.

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást, írta a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közlése alapján. Az érdekképviselet ügyvivője, Nagy Erzsébet a lapnak azt mondta, a nyár folyamán is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta számos konkrét panasz is érkezett a PDSZ-hez.

A Népszava több példát is említett, például egy budapesti édesanya arról számolt be, hogy  a 9. évfolyamos fia gimnáziumában, az előző évektől eltérően idén nem indítottak két külön csoportot a németet kezdő szinten tanulóknak, emiatt öt diáknak a 10. évfolyamosokkal kell egy csoportba járnia. Így vagy a tanárnak kell az órán kétfelé tanítania, vagy a kezdő diákoknak kellene egy év alatt két évnyi tananyagot megtanulniuk. A lap szerint a Szülői Hang Közösséghez is érkeztek hasonló visszajelzések.

Nagy Erzsébet szerint eljutott hozzájuk egy tankerületi levél is, amiben a köznevelési törvényre hivatkozva tiltották meg 14 főnél alacsonyabb létszámú iskolai csoportok indítását. A félreértést szerinte az okozhatta, hogy a 14 fős korlát az óvodai csoportokra vonatkozik, de a törvény egyik mondatában ez nincs egyértelműen tisztázva, ezért akár az iskolai csoportokra is érthető. Nagy Erzsébet nem zárja ki annak a lehetőségét sem,

hogy a tankerületekben szándékosan értelmezték félre a jogszabályt, ugyanis ha kevesebb csoport indul, nemcsak a tanórák száma csökken, hanem kevesebb pedagógus is kell.

A PDSZ továbbította a panaszokat az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központhoz, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, a törvény vonatkozó részét nem lehet úgy értelmezni, hogy az iskolai csoportokra is vonatkozik. Nagy Erzsébet szerint a tankerületek utasításainak így semmilyen jogalapja nincsen. A törvény ráadásul azt mondja ki, hogy a csoportbontásokról az intézmények szabadon dönthetnek a tanulói foglalkozási időkereten belül, vagyis a tankerületek nem írhatnak elő korlátokat, az intézkedésük így duplán jogsértő.

Szeptember 1-én elindult a tanév, egy nappal korábban viszont a szigetszentmiklósi tankerületben még csaknem 100 pedagógust kerestek a  közszolgálati állásportálon. A kormány szerint ez nem befolyásolja a tanév biztonságos elindítását. A Pedagógusok Szakszervezete szerint elkeserítő a helyzet: kevés a jelentkező az iskolákban, ezért előfordul, hogy képesítés nélkül vesznek fel tanárokat az iskolák. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Kiss Gábor / MTI

#Belföld#iskola#oktatás#pedagógusok#pdsz#csoportbontás

Címlapról ajánljuk