Belföld

Itt a lista: ezeken a területeken lopják iszonyatosan a fát Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 10:17

 Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét. A hivatal szakemberei a tavalyi is számos ellenőrzést folytattak az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítására. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás, számolt be a Hello Vidék.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 2022. évben már extrém magas kockázatú vármegye lett, de az azt megelőző öt évben is nagyon magas kockázati besorolású volt.
  • Pest vármegye továbbra is a nagyon magas kockázati besorolású, az utóbbi három évben jelentős mértékben nem változott a kockázati pontszáma.
  • Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyék magas kockázati besorolást kaptak. 
  • Somogy vármegye kivételével a többi vármegye kockázati besorolása egy kategóriát romlott. 
  • Nógrád és Zala vármegyék kockázati pontszáma jelentősen megnövekedett 2021. évhez képest, míg Baranya vármegye kockázati pontszáma kismértékben romlott 2020. óta.
  • Bács-Kiskun vármegye közepesen magas kockázati besorolást kapott, mely egy kategóriányi javulást jelent a korábbi évek besorolásához képest. 
  • Budapest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyék közepes kockázati besorolást kaptak. Míg Hajdú-Bihar és Tolna vármegyék kockázati besorolása egy kategóriát javult, addig Budapest kockázati besorolása egy kategóriát, míg Győr-Moson-Sopron vármegye két kategóriát is romlott. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye besorolása nem változott.
  • Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém vármegyék az alacsony közepes kockázatú vármegyékhez tartoznak. Fejér, Heves, Vas és Veszprém vármegyék kockázati besorolása egy kategóriát javult, míg Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom vármegyék kockázati besorolása nem változott 2021-hez képest.
  • Békés vármegye alacsony kockázati besorolást kapott, kockázati pontszáma öt év alatt egyértelműen javult.

A Házon kívül stábja még ősszel forgatott több családnál arról, hogyan készülnek a télre a növekvő rezsiköltségek mellett. A fűtési szezon vége felé visszamentünk hozzájuk, hogy elmeséljék, hogyan teltek az elmúlt hónapjaik. Unokáit nevelő nagypapa, nyugdíjas házaspár, hatgyerekes család beszélt arról, fáztak-e, le kellett-e mondaniuk bármiről is, hogy a rezsit fizessék, hozzájutottak-e a hatósági áras tűzifához:


Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Nagy Zoltán / MTVA / MTI

#Belföld#fa#falopás

Címlapról ajánljuk