Belföld

Borkai Zsolt a keménységről beszélt, majd elsírta magát a letiltott Partizán-interjúban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 10:24

Öt és fél órás interjút adott a Partizánnak Borkai Zsolt, a szexbotránya után megbukott egykori győri fideszes polgármester. Az ismét városvezetői ambíciókat dédelgető Borkai az elkészülte után letiltotta az interjút, a Partizán azonban teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta azt. A beszélgetésben frissdiplomás fia egymillió forintos fizetéséről azt mondta, más is el tud ilyen keresettel helyezkedni bizonyos helyeken. Borkai Zsolt arról is beszélt, hogy fizetett-e máskor is prostituáltaknak, majd elsírta magát, amikor felmerült, a Fidesz is közrejátszhatott a megbuktatásában. Összeszedtük a letiltott interjú legérdekesebb pillanatait.

Borkai Zsolt június elején, interjúban jelentette be nyilvánosan, hogy a visszatérését tervezi. Ekkor ismerte el azt is, hogy tudtak a kompromittáló videókról (lásd keretes írásunkat – a szerk.) a Fideszben és eleinte még segítséget is – jobboldali médiatámogatást – ígértek neki.


Visszatérését korábban elkezdte előkészíteni: májusban megválasztották a Győri Atlétikai Club elnökének, ezt követően egy interjúban a korábbi polgármester azt mondta: „Az ellenzék 2019-ben politikai szempontból zseniálisan kihasználta a jachtos kalandot ellenem. Hibáztam, ők meg ügyesek voltak. A Fidesz meg szerintem nem jól kezelte ezt az ügyet, közellenség lettem, még Budapest elbukását is az én nyakamba varrták.”

Borkai Zsolt egykori győri, fideszes polgármesterről 2019 október elején, közvetlenül az önkormányzati választások előtt kezdett el pikáns képeket és videókat közzétenni az ismeretlen hátterű, Ördög Ügyvédje néven futó blog. A felvételek tanúsága szerint Borkai és barátja, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd egy horvátországi jachton prostituáltak társaságában buliztak. A felvételek önmagukban is botrányt kavartak, hiszen egy magát konzervatívnak és kereszténynek valló párt házas politikusa volt a főszereplő, de hamarosan sok minden kiderült a Győrt irányító körről. 

Korábban is ismert volt, csak nem kapott nagy figyelmet például az, hogy az Audi bővítéséhez szükséges földeket Rákosfalvy vásárolta fel, majd adta tovább nagy haszonnal az autógyárnak. Az is kiderült, hogy a polgármester fia havi egymilliós fizetést kap egy semmilyen tevékenységet nem végző cégtől.

Augusztus 20-án, egy győri fesztiválon a színpadról is kijelentette, újra elindul a polgármesteri székért. A közönség nem fütyülte ki, sőt, hangos éljenzés fogadta a bejelentést. Az egykori polgármester ambíciói azért is érdekesek, mert utódja, Dézsi Csaba András is a Fidesz színeiben politizál, vagyis Borkai kormánypárti belháborút indíthat el Győrben. 

Borkai Zsolt múlt pénteken a Partizán vendége volt, ám nem sokkal a megjelenés előtt letiltatta a beszélgetést. A Partizán szerkesztősége azonban úgy döntött, a teljes, öt és fél órás anyagot közzéteszik. 

A keménység adott esetben hasznos lehet

Az interjú első részében Borkai hosszan, nosztalgikus hangulatban mesélt sportkarrierjéről, arról hogyan lett tornász, és mi kellett ahhoz, hogy sikeres legyen. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: őt soha nem ütötték meg, más módszerekkel motiválták, de látott a tornateremben testi fenyítést és lelki pressziót is. A verést nem tartja jónak, de a keménység szerinte adott esetben hasznos lehet.

Beszélt a sportsérülésekről, például arról, hogy a térde a mai napig fáj időnként, de mióta lefogyott, sokkal jobb lett a helyzet. Motorozni, biciklizni tud, de focizni már nem. Két éve volt egy gerincműtétje, amire azért volt szükség, mert egyik napról a másikra nem érezte az egyik lábát. Nem állítja, hogy ez a sport következménye, de biztos, hogy aktív sportolóként nagy terhelést kaptak és annak idején ezzel nem foglalkozott a vezetés. Az interjúban bejátszották az 1988-as, szöuli olimpián aranyérmet érő, 10 pontos lólengés-gyakorlatát. Borkai kérdésre azt mondta, nemrégiben nézte újra a felvételt, hogy erőt gyűjtsön belőle a jövőre nézve. Úgy fogalmazott: jó visszaemlékezni életének egy korábbi szakaszára és annak lezárására (az olimpia után Borkai sérülés miatt visszavonult).

Nekem soha nem volt megélhetési problémám. Mindig megtaláltam a módját, mindig céltudatos voltam

 – mondta Borkai a sportkarrier utáni évekről szóló részben. A sporttámogatások elosztását ugyanakkor szóvá tette. Erről azt mondta: 1985-ben 20 ezer forintot kapott az Európa-bajnoki címért, míg a Rába ETO játékosai egy mérkőzésért kaptak annyit, fejenként. Úgy fogalmazott, nem a focistáktól sajnálta a pénzt, akkor a csapat kifejezetten jól szerepelt, inkább azt kifogásolta, hogy az ő teljesítményüket nem becsülték meg.

1989-ben, a sérülés után Stuttgartban, a világbajnokságon szakértő kommentátorként vett részt, ott kereste meg egy menedzser, aki edzői munkát ajánlott neki. Németországban gyerekekkel foglalkozott, pénzt is keresett. „A baj az volt, hogy iszonyatos honvágyam volt” – mondta arról, miért tért vissza Magyarországra. Közben úgy nézett ki, rendbe jön a térde, négy szeren már tudott tornázni. 1992-ben bevezették a szerenkénti világbajnokságot, így lehetőséget kapott arra, hogy visszatérjen és úgy zárja le az élete ezen szakaszát. Végül nem sikerült döntőbe jutnia.

„Én nem vártam el, hogy kopogtassanak” – mondta a polgármesteri felkéréséről Borkai, aki akkoriban egy honvédségi iskola vezetője volt. Az iskolát megszűnésre ítélték, de ő „nem rettegett a jövőtől”. A felkérés egyébként Szijjártó Péter mai külügyminisztertől érkezett 2006-ban, amikor Borkai a saját bevallása szerint azt sem tudta, hol van a városháza, mert nem foglalkozott politikával (nem is foglalkozhatott, mivel ekkor honvédtiszt volt).

Eljött hozzám és azt mondta nekem – a szituációra emlékszem –, hogy elvállalnám-e, hogy polgármester-jelölt legyek, függetlenként, de Fidesz-KDNP támogatással. 

Állítása szerint nem sokat gondolkodott a válaszon. Azt mondta: ez egy új kihívás lesz, vágjunk bele! Az országgyűlési választást ugyan elvesztette a Fidesz, de nem volt annyira átpolitizált az élet, ezért ez nem okozott törést benne. Akkoriban baloldali városvezetés volt, a pletykák szerint más nem akarta vállalni a jelöltséget, mert nem látták úgy, hogy esélyük lenne. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után a helyi párttársai mondták neki, hogy ez megvan. A korabeli viszonyokról Borkai azt mondta, a párton belül is sokan úgy gondolták, hogy őt majd „kitolják a napra”, vagyis ő kiállhat és integethet, de valójában majd ők irányítanak, hiszen úgysem ért hozzá. Kérdésre azt mondta: ebben komoly szerepet vállalt Dézsi Csaba András jelenlegi polgármester is.

„Az elején káosz volt teljesen, én harcoltam a sajátjaim ellen” – mondta Borkai a megválasztása utáni időkről. A belső harcok olyan szintre jutottak, hogy 2007-ben megfogalmazódott benne a lemondás gondolata is. „Ekkor volt az is – nem titok –, hogy Kövér László eljött ide és azt mondta, legyen rend!” – mesélte, hozzátéve, hogy ő akkor azt mondta a pártvezetésnek, hogy válasszanak, mert ő ezekkel az emberekkel nem tud együtt dolgozni.

Borkai egy kérdésre kijelentette, hogy 2006 után soha nem keresték meg azzal, hogy utaljon pénzt a párt céljaira vagy szerződjön megadott cégekkel, és arról sem tud, hogy más kivett volna pénzt a város költségvetéséből. Voltak ugyan cégek, amelyek „be akartak jönni a rendszerbe”, de ő fafejű volt.

Ha visszatekintünk az én időszakomra, akkor mindennemű megbízásnál iszonyatosan korrekt árak jöttek ki

– mondta. Példaként említette, hogy az Audi Aréna 5 milliárd forintból valósult meg, uszodát pedig 3,2 milliárd forintból építettek. A kampány költségeit és annak forrását firtató kérdésre pedig azt mondta: azzal hála Istennek neki nem kellett foglalkozni, „ennek megvoltak a módszerei”, de ő ebben is spórolós volt: „Ha megnézzük az én kampányomat, az is látszik, hogy nagyon kis szerényke történet volt.”

Audi-földek: Mit kellett volna tennem ebben a szituációban?

Az úgynevezett Audi-földekről Borkai azt mondta, annak idején ő maga és az Audi sem tudta, hogy Győrben fog megépülni az üzem, ezért versenyezni kellett, és a kulcs az iparűzési adó csökkentése volt. Ez utóbbit ő eredetileg nem akarta, hiszen bevételkiesést jelentett volna. Borkai azt állította, ha annak idején tudja, hol terjeszkedik az Audi, a földeket az önkormányzat megvásárolta volna. Ezt a kockázatot azonban nem akarta vállalni.

Borkai azt állította: az önkormányzat csak akkor minősítette át a Borkaival egy jachton szexelő Rákosfalvy Zoltán által megvásárolt földeket, amikor már tudni lehetett, hogy az Audi Győrben bővít, és ekkor adták el az önkormányzati földutat is, ami kellett a telekegyesítéshez. Ekkor is volt azonban még bizonytalanság, mert az autógyár feltételül szabta az új elkerülő utat is.

„Ha az a hibám, hogy korábban nem kezdtem el vásárolni földet az önkormányzatnak, akkor, amikor az Audi egyáltalán elkezdett keresgélni, hogy majd fejleszteni fog, akkor mondjuk, hogy az én hibám volt” – mondta Borkai.

Mit kellett volna tennem ebben a szituációban? A rendezési tervet nem módosítom?

 – kérdezett vissza Borkai, mikor a riporter azt firtatta, kivizsgálta-e, hogy Rákosfalvy juthatott-e bennfentes információkhoz. Azt állította: nem volt mit kivizsgálni, hiszen ő maga sem tudott olyasmit, ami érdemben segíthetett volna a földeket összevásárló ügyvédnek. Úgy fogalmazott:

Rákosfalvy Zoltán nem egyedül volt, hiszen egy megbízás alapján tette. Hogy ő milyen üzleteket csinál és milyen ügyvédi tevékenységet folytat, ezzel én egy másodpercig nem foglalkoztam sosem.

Többször kijelentette: nem érti, miért kifogásolja bárki az Audi-földek felvásárlását majd átminősítését. Azt elismerte ugyan, hogy Rákosfalvy a barátja, de szerinte neki nem kell tudnia az üzleti ügyeiről.

Fia egymilliós fizetéséről: Nem ő az egyetlen fiatal, aki hasonló keresettel bizonyos helyeken el tud helyezkedni

„Gondolja, hogy úgy vettem volna ki a pénzt, hogy a fiamat odateszem?” – kérdezett vissza a fia, Borkai Ádám havi egymilliós fizetésére, amit egy nulla bevételű cég ügyvezetőjeként kapott. A volt polgármester kijelentette, hogy a fia felnőtt ember és az egyetem elvégzése után munkalehetőséget keresett.

„Talán mondhatom azt, hogy az egyetem elvégzése után nem ő az egyetlen fiatal, aki hasonló keresettel bizonyos helyeken el tud helyezkedni” – mondta Borkai, aki szerint a fia dolgozott, megcsinálta, amivel megbízták és ezért a munkáért ennyi fizetést kapott. Hogy a cég mivel foglalkozott, azt állítólag nem tudja, mert nem az ő dolga. Aztán annyit elárult, hogy a cég Győrön kívül vásárolt fejlesztési területeket, de ismét azt mondta, nem is érti, miért lenne gond a fia megbízása.

Az elhíresült jachtos kirándulás résztvevőiről Borkai azt mondta: a barátai voltak jelen a hajón, és nem tartja korrupciónak, hogy a polgármester a várossal üzletelő férfiakkal közösen vesz részt egy ilyen eseményen. Kijelentette, hogy a hajóutat nem ajándékba kapta, hanem fizettek érte, minden résztvevő azonos mértékben.

Azért ez nem egy olyan nagy was ist das, maradjunk annyiban.

Borkai nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy hányszor fizetett prostituáltnak, mert szerinte ez „mély magánügy”, csak a feleségére tartozik, de annyit mondott: régen volt rá példa. Választott politikusként állítólag az elhíresült hajós kirándulás volt az egyetlen alkalom, amikor ezt megtette.

Borkai megerősítette, hogy egy nappal a felvételek publikálása előtt Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója felhívta és közölte vele, hogy mi fog történni. Azt mondta neki, hogy „van egy belső újságíró, aki informálta őt erről a dologról.”

Arra a felvetésre, hogy esetleg nem is ellenzéki, hanem fideszes körök voltak érdekeltek az eltávolításában, Borkai azt mondta: ez csak feltételezés, és ő már nem gondolkodik ilyesmin, mert nincs jelentősége. Szerinte ugyanakkor inkább az ellenzék érdeke volt az ő lejáratása:

Meggyőződésem, hogy az ellenzék csinálta, abban biztos vagyok.

Abban ugyanakkor nem biztos, hogy az oda vezető úton a Fidesz mindent megtett-e azért, hogy ne legyen ebből olyan nagy balhé.

Annak idején, 2019 áprilisban vagy májusban megjelent nála valaki, aki azt mondta, a városban kószálnak olyan emberek, akik információkat gyűjtenek róla. Akkor ezzel nem foglalkozott, de azt tudja, hogy a DK helyi irodájába vonultak azok, akik korábban vele dolgoztak, de akiket valamiért elküldött. 

Borkai elsírta magát azon, hogy a sajátjai árulhatták el

Borkai az interjú közben, Gulyás Márton felvetésére gondolt bele, hogy mi van, ha mégis igaz, hogy a saját szövetségesei árulták el. Könnybe lábadt szemekkel azt mondta:

Ha ez ilyen mocsokság, ha ilyen mértékű ez az egész, akkor ez megrendítő.

A választás előtt állítólag nem merült fel benne a visszalépés gondolata. Bár a szexbotrány ellenére a győri választók szűk többsége bizalmat szavazott neki, de ő nem sokkal később mégis lemondott. Arra a kérdésre, hogy kérték-e tőle a lemondást, a volt polgármester azt mondta: volt rá utalás. Végül azért nem bírta a nyomást, mert úgy érezte, egyedül maradt.

A párt kérését, hogy mondjon le, előbb Kövér László, majd Kósa Lajos tolmácsolta.

Utóbbi valahogy mindig megjelent, mikor Borkai elbukott, például állítása szerint szerepe volt abban is, hogy távozott a MOB elnöki pozíciójából. „Nem érzem, hogy ez a vonat valaha felvenne engem” – mondta Borkai a Fideszre utalva, amellyel állítólag teljesen megszűnt a kapcsolata. Az út szélén hagytak? – kérdezte a riporter, mire Borkai azt válaszolta: biztos. Hallomásból úgy tudja, akkora kárt okozott, még Budapest elvesztését is az ő számlájára írták. 2019 óta Borkai szerint „volt rá példa”, hogy megpróbált beszélni Orbán Viktorral. Ezt Nagy János államtitkáron keresztül jelezte, de nem hívták vissza.

Borkai Zsolt megerősítette, hogy a szexbotrány után a városvezetés annyira ellehetetlenítette, hogy még mentőápolóként sem helyezkedhetett el. Ezt a képesítést már a botrány kirobbanása után szerezte meg, mert a bakancslistáján volt, ahogyan sokorópátkai birtokának turisztikai fejlesztése is. Kiemelte, hogy akárhogyan is döntenek a győriek, végig fogja csinálni. Úgy érzi, hogy van még küldetése. 

Szóba került a beszélgetésben, hogy Borkai már a győri atlétikai klub elnökeként menesztette Pátkás Tamás paraúszót, aki elmondása szerint a jelenlegi polgármester nagykövete volt, a szerződések átnézésekor azonban kiderült, hogy Pátkás érdemi tevékenységet nem végez. A klub előző elnöke azt mondta neki, hogy a polgármester kérésére vették fel, aki állítólag azt ígérte, hogy a klub megkapja azt a támogatást a várostól, amibe Pátkás kerül. Borkai szemtől szemben is megkérdezte Pátkást, hogy mit dolgozik a GYAC-ban, a sportoló pedig elismerte, hogy semmit, ő a polgármester nagykövete.

Borkai Zsolt függetlenként, egy egyesület támogatásával indul el az önkormányzati választáson, erről az egyesületről azonban egyelőre nem árult el többet. Minden körzetben lesznek egyéni képviselő-jelöltjeik, már kampányfőnöke is van. Kampányát nem Hajtó Péter, a Győrben részegen szónokló önkormányzati képviselő vezeti majd:


Kérdésre kijelentette: bármikor kiállna vitára Dézsi Csaba András jelenlegi, fideszes polgármesterrel. Guylás Márton felvetette, Győrt erősen fogja a Fidesz kulturálisan és gazdaságilag is, győzelme esetén Borkai Zsoltnak nem fideszesként a Fidesszel kellene együttműködnie. A válasz szerint a város akkor is működött, amikor nem Fidesz-kormány volt és amikor Borkai Zsolt függetlenként vezette azt. 

Tizenhárom év tapasztalattal meg fogom tudni ezt oldani

– kontrázott Borkai Zsolt, aki szerint Dézsi Csaba András nem alkalmas vezetőnek attitűdje miatt. Sőt: szerinte a fideszes politikus annyira rosszul vezeti a várost, hogy még az ő négy évvel ezelőtti „balhéja” is elhomályosodik.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:


Nyitókép: Partizán / YouTube

#Belföld#borkai zsolt#partizán#győr#fidesz#ma#interjú#szexbotrány

Címlapról ajánljuk