Belföld

Szijjártó: Mi sem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 4. 15:59

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint egyes nyugat-európai országok azért támadják a kínai beruházásokat Magyarországon, mert ők „maguknak akarják” ezeket. 

Szijjártó Péter az idei éves nagyköveti értekezlet hétfői megnyitásakor azt mondta, hogy Európa a valaha volt legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásokkal szembesül egyszerre, és a kormánynak elsődleges kötelessége Magyarország biztonságának és fejlődésének garantálása – írja az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter egyebek mellett arról beszélt, az elmúlt nyolc-kilenc év munkája nyomán Magyarország a nyugati és a keleti beruházások találkozási pontjává vált, majd ezzel kapcsolatban erős kijelentések hangzottak el. 

De mi sem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről, nem a 6:20-assal jöttünk. A helyzet az az, hogy ezekért a beruházásokért továbbra is versenyben kell lenni

– szögezte le Szijjártó.

A miniszter állítja, egyes nagy nyugat-európai országok azt mondják, hogy a kormánynak be kell fejeznie a Kínával való gazdasági együttműködést. Bár Szijjártó nem nevezte meg, pontosan mely országokra gondolt, szerinte azért támadják a hazai beruházásokat, mert „ők is akarják” ezeket.

Hozzátette, a kormány külpolitikája továbbra is magyar és szuverén lesz, és ebből semmilyen nemzetközi nyomás ellenére nem fog engedni. Szijjártó arra is számít, hogy nagy lesz a nyomás Magyarországon az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.


A miniszter szerint fenn kell tartanunk a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, máskülönben nincs esély a békére. Majd leszögezte, hogy Magyarország nem fogja felmondani az Oroszországgal kötött energiamegállapodásait, és nem enged az ezzel kapcsolatos nyomásgyakorlásnak sem.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#szijjártó péter#kínai beruházások

Címlapról ajánljuk