Belföld

Gazos területek fotóival akarták lejáratni Karácsony Gergelyt, de a fotókon nem a főváros területei láthatók

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 2. 13:56

A kormányközeli Metropol a nagy igyekezet közben bakizott egy nagyot.

Augusztus közepén a Metropol az olvasóihoz fordult, hogy küldjenek nekik olyan képeket, amelyek gazzal benőtt, budapesti területeket ábrázolnak, írja a Népszava.

„A 150 ezer forintos fődíjjal kecsegtető versenyt azért hirdettük meg olvasóink között, mert sokan jelezték nekünk: az utóbbi időben elárasztotta Budapestet a gyom – és a lehető legrosszabbkor, amikor sok százezer vendéget várunk Budapestre a turisztikai szezon közepén: az amúgy is zsúfolt szezonban a Forma–1-re, a Sziget Fesztiválra, az augusztus 20-i rendezvényekre és az atlétikai világbajnokságra is rengeteg utazó érkezett az országon belülről és külföldről egyaránt. De amellett, hogy szégyenszemre így köszöntjük a turistákat, a budapestieket is megviselik az áldatlan állapotok. Amellett, hogy csúf, elhanyagolt így a város, az allergiások szenvednek, ráadásul tűzveszélyesek voltak a kánikula idején Budapest utcái. A kutyások is panaszkodnak, hiszen veszélyes toklásszal lett teli a város. És ahol sok a gaz, ott megjelenik a kosz, a szemét is – nem így kellene vigyázni városunkra!” – írta a kormányközeli, ingyenesen, aluljárókban osztogatott lap.

A fotópályázat nyertese 150 ezer, a második 75 ezer, a harmadik helyezett pedig 50 ezer forintos Auchan-utalványt kapott. Ezek a helyszínek kerültek a dobogóra:

  1. Az új atlétikai stadion látképe a budai oldalról
  2. Egy fotó a Kökinél a járda melletti gyomsávról
  3. Egy fotó a Róbert Károly körúti aluljárónál

Bardóczi Sándor főtájépítész szerinte a három fotóból egyik sem olyan terület, ami a főváros tulajdonában van.

A fotókat készítőknek nyilván nem kell tudniuk azt, hogy melyik terület kihez tartozik a városban, de ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is, miközben ez az 5%-át teszi ki az általunk fenntartott 6 millió m2 gyepnek, akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb. Úgy nem fordulhatott volna elő az a blama, hogy az újság által felkért 3 tagú anonim nagyon penge szakértő zsűri végül egy olyan fotót emel az első helyre, ahol a Magyar Állam a tulajdonos

– írta a Facebookon.

Kiderült, hogy a győztes terület kezelője és karbantartója a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatósága. A második helyezett X. kerületi Önkormányzat fenntartásában van, ami azért érdekes a Bardóczi szerint, mert ebben a kerületnek fideszes polgármestere van D. Kovács Róbert Antal személyében.

„Folytathatnám a sort, de értelmetlen. Budapest közterületein 23 kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, az állam és annak szervei osztoznak. Olykor nehezen átlátható módon. De egyik a másik felett nem diszponál, a tulajdonjog szent. Megjegyzem, hogy ma HÉV és a MÁV vonalak mentén (mindkettő állami cég) van Budapesten a legnagyobb zöldfelületi rendetlenség” – írta Bardóczi a bejegyzésében.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én. Fotó: MTI/Mónus Márton:

 

#Belföld#karácsony gergely#metropol#gyom#lejáratás#kormány#propaganda

Címlapról ajánljuk