A Vörösmarty-gimiben a tanévnyitón kikiáltották a KöztársaságotOlyan utasításnak, szabálynak nem fogunk megfelelni, ami erkölcseinkkel vagy szakmai hitvallásunkkal összeegyeztethetetlen, írták a tanárok.
Belföld

„Ostobaság helyett az értelem, pökhendiség helyett az alázat” – a Vörösmarty gimiben a tanárok kikiáltották a Szellemi Köztársaságot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 1. 16:17

„Minden külső kényszer ellenére megőrizzük iskolánkat olyannak, amilyennek megismertük és megszerettük” – írta 46 tanár a Vörösmarty Szellemi Köztársaság manifesztójában.

A Budapest VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium 46 tanára szeptember 1-jén, pénteken, délután 12 óra 18 perckor rendkívüli kiáltványt tett közzé az iskola Facebook-oldalán, vette észre a 24.hu.

A kiáltvány a tanévnyitón hangzott el, írott verzióját tették közzé a tanév első napján.


A kiáltvány címe: 

Vörösmarty Köztársaság

A kiáltvány szövege:

Mi, a Vörösmarty Mihály Gimnázium alulírott tanárai, itt, a 2023-24-es tanévnyitón, a jelenlévő diákjaink elött kinyilvánítjuk, hogy minden külső kényszer ellenére megőrizzük iskolánkat olyannak, amilyennek megismertük és megszerettük.

Olyan iskolának, ahol hazudozás helyett az őszinteség, közöny helyett a megértés, ostobaság helyett az értelem, pökhendiség helyett az alázat, gyűlölködés helyett a tisztelet, kétség helyett a bizalom szolgál továbbra is munkánk zsinórmértékéül.

Kinyilvánítjuk továbbá, hogy olyan utasításnak, szabálynak, bárkitől is származzon, nem fogunk megfelelni, ami erkölcseinkkel vagy szakmai hitvallásunkkal összeegyeztethetetlen. 

Mindezek nyomatékosítására, itt és most, kikiáltjuk a Vörösmarty Szellemi Köztársaságot!

2023. szeptember 1.

Nyitókép: Google Street view

#Belföld#budapest#pedagógusok#vörösmarty mihály gimnázium#köztársaság#manifesztó#kiáltvány#facebook

Címlapról ajánljuk