Belföld

Ló nélküli huszárokkal erősít a Magyar Honvédség

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 26. 13:34

Hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, különleges műveleteket végrehajtó huszáregység a Magyar Honvédségben, mondta a honvédelmi miniszter. 

A huszár több, mint egy lovas katona, »a huszár mi vagyunk«, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege

– jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán, a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó megnyitóján, az Országzászló téri lovas szobornál tartott ünnepségen, jelentette az MTI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztette az egybegyűlteket, a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le azzal és felejtették el a huszárság intézményét.

A magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik

– fogalmazott a tárcavezető, majd kifejtette, hogy a magyar huszár honfoglaló lovas ősök modernkori utóda és emlékük őre, aki mindennél előbbre tartotta bajtársát és barátját, a lovat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Magyar Honvédség újra befogadta a huszárok szellemi örökségét, újra gondoskodik a hagyományok ápolásáról. A néhány éve alakult, idén huszárosztállyá szerveződött, gróf Nádasdy Ferencről elnevezett lovasított alegységről a miniszter azt mondta, hogy a legrégebbi, 1688-ban alapított reguláris magyar ezred örökségét viszi tovább, és lesznek a most felállított és továbbfejlesztett területvédelemnek is lovasított alakulatai.

Ló nélküli, speciális műveleteket végrehajtó huszárok is lesznek majd a Magyar Honvédségben
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezután arról beszélt, hogy 

egy hivatásos, profi haderő sem engedheti már meg magának, hogy az erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, különleges műveleteket végrehajtó alakulat ne jelenjen meg a soraiban.

"Az lehetetlen, hogy a huszárhagyományt csak az angol páncélosok vagy a francia ejtőernyősök őrizzék, jól teszik és köszönjük nekik, de nekünk is kell; 

hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben

– mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint már évekkel ezelőtt elindult a magyar hadsereg teljes átfegyverzése és ellátása NATO-kompatibilis eszközökkel, ezt az ukrán-orosz háború csak felgyorsította, tanulságai pedig új eszközök beszerzését tették szükségessé. „Épül a nagy múltú magyar védelemipar, átalakul a honvédség szervezete, fókuszban van a katonai nevelés, valamint nagy figyelmet fordít a kabinet és a tárca a területvédelem építésére” – összegzett a honvédelmi miniszter.

Az RTL XXI. Század műsorának riportja a világhírű magyar huszárságról:


Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

#Belföld#magyar honvédség#Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Címlapról ajánljuk