Belföld

Így tarthatják meg a munkájukat és kaphatnak mellette nyugdíjat a tanárok

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 12:58

A mentesítés továbbra is csak a meghatározott területeken áll fenn.

Az ado.hu cikke szerint mind a munkáltatók, mind a nyugdíj mellett munkát végzők számára fontos tudnivaló, hogy immár egy éve meghatározott területeken történő foglalkoztatás esetén nem kell szüneteltetni a nyugdíj folyósítását közszférában történő munkavégzés esetén.Magyarán munka mellett is lehet nyugdíjat kapni.

A mentesítés a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében először egy meghatározott időtartamra, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig tette lehetővé, hogy a korábbiaktól eltérően nem kerül szüneteltetésre azon személy öregségi nyugdíja, korhatár előtti ellátása, szolgálati járandósága, átmeneti bányászjáradéka, illetve táncművészeti életjáradéka (a továbbiakban együtt: ellátása),

  • aki szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve
  • köznevelési vagy szakképző intézményben
  • folytat keresőtevékenységet az ellátás mellett.

A portál szerint ma már határozatlan a mentesítés időtartama, mert a szóban forgó kormányrendelet módosította az ellátás folyósításának szüneteltetése alóli mentesítés szabályait, hatályon kívül helyezve a korábbi időpontot, a 2023. augusztus 31-ig történő mentesítést.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy a mentesítés továbbra sem teljeskörű. itt nincs változás.

A mentesítés továbbra is csak a meghatározott területeken áll fenn, nem vonatkozik a közszféra többi, egyéb feladatot ellátó foglalkoztatójánál végzett tevékenységre, ahol nem történt változás az ellátás folyósításának szüneteltetésére vonatkozó szabályoknál. Ezeknél az eseteknél a szüneteltetés folyamán a szüneteltetés időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül, a nyugellátás újbóli folyósításakor a nyugellátás kifizetésére az időközben bekövetkezett nyugdíjemelések mértékével megemelt összegben kerül sor.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#tanár#nyugdíj#jövedelem#pedagógus

Címlapról ajánljuk