Belföld

Annyi kínai munkás érkezhet az ácsi katódgyárba, hogy lakótelepet építhetnek nekik

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 7:41

A beruházáshoz a cég több mint ötvenmilliárd forintos állami támogatást várnak a kormánytól. 

Az Ácsra tervezett katódgyár felépítésére 140 millió eurós, azaz nagyjából 55 milliárd forintos állami támogatást vár a kormánytól a kínai Huayou csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. – írta a Népszava, a magyar leányvállalat közkapcsolati igazgatójára hivatkozva. Fülöp Ferenc hozzátette, bíznak abban, hogy az uniótól is kapnak pénzt a katódgyárra, ahol várhatóan 2026-ban kezdődik majd meg a termelés.

A Népszava cikke szerint a várhatóan kilencszáz dolgozót foglalkoztató gyárba „minden bizonnyal nagy számban érkeznek” kínai munkások, és főleg nekik építenek fel az üzem mellé, egy 300 apartmanból álló lakótelepet, ahol sportpálya és boltok is lesznek. Mellettük helyieket vesznek fel főként betanított munkára, és 2-3 éven belül megjelenhetnek a képzett magyar munkaerők is. A lakótelep mellett még napelemparkot és szélerőműveket is telepítenek.

Szijjártó Péter június 21-én jelentette be, hogy kínai katódgyár épül Ácson. A városban sokan a Híradó stábjától hallottak erről először.


A helyiek pár nappal később is azt mondták, semmilyen tájékoztatást nem kaptak:

Veszélyes anyagok

Több ezer tonna veszélyes vegyi anyaggal dolgoznak majd a Debrecenbe és Ácsra tervezett katódgyárban, amelyek az akkumulátoripart szolgálják – mondta a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora az RTL Híradónak. Korábban több üzemben is történt baleset és környezetszennyezés, a kiszabott büntetéseknek civilek szerint nincs elrettentő erejük. 


A Népszava cikke szerint a cég képviselői igyekeztek meggyőzni mindenkit, hogy a gyár biztonságos lesz: a legmodernebb biztonsági rendszereket építik ki, minden hatályos európai és magyar jogszabályt maradéktalanul be fognak tartani 

Nyitókép: RTL

 

Ácson sokan csak a Híradó stábjától tudták meg, hogy akkugyár érkezik a környékre

Szijjártó Péter június 21-én jelentette be, hogy kínai katódgyár épül Ácson. A városban sokan stábunktól tudták meg, hogy nemsokára akkumulátorok alapanyagát gyártják majd a közelükben.

A helyiek pár nappal később is azt mondták, semmilyen tájékoztatást nem kaptak:

 

#Belföld#ács#katódgyár#kína#munkás#dolgozó#állami támogatás

Címlapról ajánljuk