Belföld

Ez lehet Orbán Viktor valódi célja az atlétikai világbajnoksággal

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 16:26

A miniszterelnök 2020 végén is célzott erre. A politológus szerint minél nehezebb a gazdasági helyzet, annál nagyobb cirkusznak kell lennie

„Az atlétikai világbajnokság belpolitikai szempontból nagyon fontos” – mondta a német Sportschaunak Szabó Andrea politológus. A cikk szerint a magyar gazdaság állapota rossz, a recesszió és az infláció megnehezíti az emberek életét. Az áremelkedés júliusban 17,6 százalékos volt, az élelmiszereknél időnként több mint 45 százalékos. „Ilyen nehézségek mellett már csak a római mottó marad: kenyeret és cirkuszt” – fogalmazott Szabó, aki szerint a sport közösségi érzést, büszkeséget vált ki, a magyarok pedig nagyon büszkék sportolóikra. 

Minél nehezebb a gazdasági helyzet, annál nagyobb cirkusznak kell lennie

– magyarázta Szabó Andrea, aki arra is kitért, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ és a világverseny megszervezése csaknem egymilliárd euróba került, „amit az oktatásra vagy az egészségügyre is lehetett volna költeni.”

A cikkben emlékeztetnek, hogy mint szinte minden más szövetség, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is többször rendezett világbajnokságot autokratikusan irányított országokban vagy diktatúrákban az elmúlt években: 2013-ban Moszkvában, 2015-ben Pekingben, 2019-ben pedig Dohában. Sebastian Coe elnök elismerte, hogy a kormányok kihasználják a sportot, ugyanakkor szerinte a világbajnoksághoz hasonló események a lakosság számára is hasznosak. Budapestről Coe így nyilatkozott: „Világossá vált, hogy egy világbajnokság városában vagyunk, és hogy a város tényleg azt akarja, hogy itt legyünk.”

Emlékeztetnek, hogy a férfi labdarúgó Európa-bajnokságot részben Budapesten rendezték. A magyar főváros adott otthont az UEFA Európa Liga döntőjének is. Magyarország rendezte a vizes bajnokságokat 2017-ben és 2022-ben, a Nemzetközi Úszószövetség pedig Budapestre akarja tenni székhelyét. A nagy, hosszú távú cél a cikk szerint az olimpiai játékok megrendezése. A 2024-es pályázat a lakosság ellenállásán már a korai szakaszban elbukott. Azonban számos esemény, például az atlétikai világbajnokság újabb kísérletet készíthetne elő 2036-ra, írja a Sportschau.

Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez

 – ezt mondta a Nemzeti Sportnak adott 2020-ban, évvégi interjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem normális dolog sajnálni a pénzt a sportpályákra. Szerinte az ellenzék azért tiltakozik a fejlesztések miatt, mert a baloldal mindent ellenez.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Atlétikai Központban. – Kai Pfaffenbach / Reuters

#Belföld#atlétikai vb#olimpia#orbán viktor#szabó andrea#politológus

Címlapról ajánljuk