Belföld

Több mint kétezer orvos tiltakozik a háziorvoslást átalakító kormányjavaslatok ellen

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 19. 15:21

Már mintegy 2000 orvos és 350 szakdolgozó jelezte, hogy nem ért egyet a háziorvoslást átalakító kormányzati javaslatokkal.

Péntek délutánig mintegy 2000 orvos és 350 szakdolgozó írta alá, hogy nem értenek egyet a háziorvoslást átalakító kormányzati javaslatokkal – árulta el a Népszavának Keczéry Attila zuglói háziorvos, aki hete nyílt levelet írt az alapellátás kollegiális vezetőinek.

Keczéry hozzátette a lapnak, hogy augusztus 22-ig várja az aláírásokat, aztán elküldi a három – Békássy Szabolcs háziorvosi, Muzsay Géza házi gyermekorvosi és Gszelmann Róbert fogorvosi – országos kollegiális vezetőnek a felhívását. 

A levélben arra kéri őket, hogy ne támogassák a kormány azon javaslatát, amely a háziorvosok nyakára omlasztaná a nem beutalóköteles rendelések esetében az online időpontfoglalásokat, illetve kérik, hogy szakdolgozóik 18 százalékos béremelésének fedezetét címkézve, bértámogatásként juttassák el vállalkozásaiknak.

Mint arról beszámoltunk, a Belügyminisztérium nemrégiben társadalmi egyeztetésre bocsátott egy, a szakrendelésekre történő időpontfoglalást módosító rendelet-tervezetet, amely alapján jövő márciustól a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. Keczéry sikerként könyvelte el, hogy hogy az aláírásgyűjtés kezdete után néhány nappal a BM bejelentette, hogy nem kívánja a háziorvosoknak kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, az csak egy lehetőség lesz.

A másik jogszabály-javaslat augusztusban váltott ki felháborodást, amely szerint a háziorvosi asszisztensekre nem vonatkozik az a 18 százalékos béremelés, ami júliustól jár az egészségügyi szakdolgozóknak, és emiatt a szakdolgozói kamara szerint 9 és fél ezer ember maradt ki az emelésből: azok, akik fogorvosi és háziorvosi rendelőkben dolgoznak.

Csütörtökön pedig az is kiderült, hogy a kormány praxistámogatásként juttatná el az alapellátó praxisokhoz a júliusi 18 százalékos szakdolgozó béremelésre szánt költségvetési összeget. Ezzel azonban továbbra sem elégedettek az érintettek eltérő adózási következmények miatt.

Nyitókép: Pexels.com

 

#Belföld#háziorvosok#rendelet#aláírásgyűjtés

Címlapról ajánljuk