Belföld

Ez a Balaton egyik legnagyobb veszélye, mégis kevesen tudnak róla

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 12:23

Sokan úgy gondolják, a Balatonnak végig egyenletes a medre, de a valójában a parttól nem messze hirtelen mélyül a víz.

A Balaton medrében, néhány száz méterre a parttól húzódik egy árok, az úgynevezett marásvonal – hívta fel a figyelmet a vizimentok.hu

A problémát az okozza, hogy sokan úgy gondolják, a Balatonnak végig egyenletes a medre, de a valójában hirtelen mélyül a víz.

Ez a déli parton veszélyes, mert a strandolók sokáig gyalogolnak a vízben, majd 30-50 méteren belül akár 1,5-2 méterrel mélyebb vízben találhatják magukat. Északon, a parthoz közel gyorsabban mélyül ugyan a meder, de egyenletesen, így ott ilyen árkokra nem kell számítani. 

Fürdőzőként ugyanakkor nem valószínű, hogy valaki azt tapasztalja, eltűnik a lába alól a talaj, az árok ugyanis nagyjából 180 centiméteres vízmélységnél kezdődik, azaz addigra feltehetően már amúgy is úszik a strandoló. 

Ehhez minden esetben túl kell menni a kijelölt strand határán, azon belül maradva nincs ilyen veszély. Ha viszont valaki például vízibicikliről ugrál a vízbe, és beljebb sodródik, könnyen azt tapasztalhatja, hogy sokkal mélyebb lesz a Balaton, márpedig ez pánikot okozhat. 

A déli parton két marásvonal is van: az egyik ez a hirtelen vonal, ami 150-180 centis vízmélységtől indul, a másik pedig a parthoz közelebb alakult ki, és jóval kisebb, nagyjából félméteres. 

A jelenséget egyébként a tó természetes hosszanti hullámzása okozza. A marásvonal egy településen belül is változó távolságban lehet a parttól. Siófokon (a kikötő után) az Aranyparthoz van a legközelebb.

A balatoni marásvonal térképe itt érhető el.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTVA

 

#Belföld#balaton#víz#fulladás

Címlapról ajánljuk