Belföld

Bíróság: rendben volt a Hadházyval szembeni rendőri intézkedés, ami során a képviselő megsérült a Karmelitánál

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 16. 6:27

Indoklásuk szerint a rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása törvényes volt.

A bíróság elutasította Hadházy Ákos felülbírálati indítványát, amelyben a független országgyűlési képviselő a Karmelitánál  vele szemben április elején történt rendőri intézkedést és bántalmazást sérelmezte – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-vel.

A közleményben azt írják, hogy Hadházy Ákos jogi képviselője útján feljelentést tett a „sérelmére hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés bűntette” miatt.

Hadházy Ákos állítása szerint jogsértő cselekményt nem követett el, ezért vele szemben – mentelmi jogára is figyelemmel – bármilyen, a személyi szabadságot korlátozó intézkedést, így testi kényszert sem lehetett volna alkalmazni, tehát jogtalan volt és bűncselekményt valósított meg a vele szembeni rendőri fellépés.

A parlamenti képviselő – és még két ember azonos tárgyú – feljelentését a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította, arra figyelemmel, hogy „a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”. A főügyészség közölte, a feljelentést elutasító határozattal szemben Hadházy Ákos felülbírálati indítványt nyújtott be.

Ennek alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a sérelmezett határozatot a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény, a hivatali visszaélés miatt felülvizsgálta, és a felülbírálati indítványt elutasította.

A bíróság kimondta, hogy „az intézkedő rendőrök a feladatukat a törvényes előírásoknak és az elöljáró utasításainak megfelelően hajtották végre”.

Semmilyen adat nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a sérelmezett, testi kényszer megvalósításával végrehajtott rendőri intézkedés, illetve az ennek alapját képező parancsnoki utasítás arra irányult volna, hogy a rendőrök a hivatali kötelességük szándékos megszegésével a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló országgyűlési képviselőnek jogtalan hátrányt okozzanak

– közölték.

Indoklásuk szerint a rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása törvényes volt a közbiztonság megóvása érdekében, ennek Hadházy Ákos többszöri felszólítás ellenére ellenállt.

Erre figyelemmel alkalmaztak vele szemben (törvényesen) testi kényszert, ugyanis egy országgyűlési képviselő mentelmi joga a rendőri intézkedés akadályozására nem terjed ki

– áll a főügyészség közleményében

Nyitókép: RTL

#Belföld#hadházy ákos#bíróság#elutasítás#indítvány#rendőri intézkedés

Címlapról ajánljuk