Belföld

Az egészségügyi államtitkár szerint luxus, hogy 150-200 főre tartanak fent praxist

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 7:59

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárát kérdezték többek közt a szektort érintő tervekről beszélt. Takács Péter szerint a rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő, egy szocialista és fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltet Magyarország, valamint luxus 150-200 főre praxisokat fenntartani. 

„A rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni” – mondta el Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfolio-nak adott terjedelmes interjújában.

A lap egyebek mellett a szektort érintő tervekről, az orvosok külföldre vándorlásáról, a szakápolók béremeléséről, a védőnők kérdéséről, illetve az állami és magánellátó rendszer viszonyáról kérdezte az államtitkárt. Takács arról beszélt, hogy szerinte az alapvető probléma, hogy „egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert” üzemeltet Magyarország.

Ezzel szemben egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, értve ez alatt a szűréseket is, másrészt sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik meg, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban 

– magyarázta az államtitkár.  

Hozzátette, „egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházban, akiknek ténylegesen ott a helyük”, a kórházi struktúra viszont túlméretezett az új elvárásokhoz. Szerinte a jövőben az ellátott esetekből nem lesz kevesebb, de csökkenni fog a kórházban eltöltött idő, ahogy fejlődik az orvostudomány.

Az nem járható, hogy a nagyapám 3-4 hónapig bent van a vármegyei kórházban, és a nagyanyám hónapokig ingázik a kórházba 60 kilométerről. Ezek a kapacitások azok, amiket a városi kórházakban meg kell erősíteni, ezen dolgozunk. Nem zárjuk be a kórházakat, hanem áthangoljuk a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak

– szögezte le Takács.

A lap arról is kérdezte az egészségügyi államtitkárt, hogy milyen trendek határozzák meg az alapellátás színvonalát. Takács állítja, öregszik a háziorvosi társadalom, és amíg a mostani finanszírozási rendszer van, addig a fiatalok nem fognak háziorvosnak menni. 

Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist. Alaposan körbejártuk a témát, és nagyon sok igazságtalanság felszínre jött. Egy 200-300 fős praxisban dolgozó idős kolléga, aki mellett nyugdíjas korú asszisztens van, sokkal több finanszírozást kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett, 30 éves szakorvos

– mondta Takács.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#takács péter#egészségügyi államtitkár#kórházi ellátás

Címlapról ajánljuk