Belföld

Hiába marasztalták el, megint hajléktalanok ellen hergel a kormánylap

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 20:49

A Metropol idén vesztett jogerősen pert a hírhedtté vált „koldustérkép” miatt.

Ismét kirekesztő tartalmat jelentetett meg hajléktalan emberekről a Metropol című kormánylap, írja a Mérce az Utcajogász Egyesület közleményére hivatkozva. Annak ellenére teszik ezt, hogy idén jogerős bírósági ítéletben marasztalták el a Mediaworks lapját hasonló tartalmakért.

Az egyesület leírja, hogy a lap nemcsak a korábban elrendelt közleményt nem jelentette meg, hanem július 30-án hasonló anyagot hozott le a korábbi „Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” című anyagukhoz, amiért megbüntette őket a Médiatanács, szintén az Utcajogász jelzése után. Az új dolgozat címe: „Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek” – Csövesterror Óbudán”.

Az előzőhöz hasonlóan ebben az anyagban is hozzájárulásuk nélkül fotóztak le embereket, de legalább megkérdeztek két személyt: „Szentkereszty Tamást, a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét és helyi Fidesz önkormányzati képviselőjét, Csikósné Mányi Júliát”. (A cikkben hajléktalanok nem szólalnak meg.)

Az egyesület hozzátette: „a hajléktalan embereket lealacsonyítóan bemutató cikket elolvasva az is látszik, hogy a szerző a kormányzati narratívát felmondva főleg rendészeti kérdésnek tekinti a hajléktalanságot, a kerületvezetésnek rója fel, hogy nem foglalkozik a közterületek rendjével, a fővárosnak tulajdonítja a hajléktalanellátás (amúgy állami) feladatkörét, valamint a közterület-fenntartásban láttatja a probléma gyökerét”.

A Metropol korábbi ügyéről szóló cikkünket itt lehet elolvasni.

#Belföld#metropol#hajléktalan#kirekesztés#uszítás#utcajogász egyesület#médiatanács

Címlapról ajánljuk