Belföld

NER-közelbe kerülhet-e a Sziget? – erről kérdezték a fesztivál alapítóját

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 10:52

Gerendai Károly, a Sziget korábbi főszervezője nem tartja „életszerűnek", hogy NER-közelbe kerüljön a Sziget fesztivál.

Idén 30 éves a Sziget fesztivál. Majdnem napra pontosan három évtizede, 1993. augusztus 19-én tette be a lábát az első fesztiválozó a Hajógyári Szigetre. A kezdetekkor még Gerendai Károly volt a Sziget főszervezője, kevesebb volt a világsztár és inkább egy klasszikus rockfesztivál hangulatát idézte a rendezvény.


A Sziget alapítója most a Népszavának adott interjút. Gerendai Károly már csak „apukaként” látogat ki a fesztiválra gyerekeivel, a szervezésben már egyáltalán nem vesz részt. Sőt, már hivatalos kapcsolata sincs a rendezvénnyel, miután a Sziget-vállalkozás többségét 2017-ben megvásárló, amerikai Providence Equity Partnersnek tavaly éve végén negyedmagával a kisebbségi részesedésüket is eladták. A lap arról is kérdezte őt, hogy mit szólna, ha a Sziget a NER üzleti köreihez kerülne. Gerendai közölte,

véleménye megegyezik a jelenlegi vezetőségével: nem tartja „életszerű” forgatókönyvnek, hogy NER-közelbe kerüljön a Sziget fesztivál.

Hozzátette, a Providence a világ több tucatnyi nagyfesztiváljának felvásárlásával mára az egyik legnagyobb iparági szereplővé lépett elő. Mint mondta, a befektetési alapok egyik védjegye, hogy egy idő után nyereséggel túladnak eszközeiken, ám ilyenkor az összes fesztiváljukat egy csomagban dobnák piacra. „A Sziget ráadásul a Providence egyik koronaékszere, amit értelmetlen lenne a többitől leválasztani” – mondta Gerendai, majd szavait azzal zárta, hogy semmilyen esélyt nem lát a felvetésre.

Áprilisban írtunk arról, hogy Demeter Szilárd magyar könnyűzenéért is felelős miniszteri biztos szerint a Sziget Fesztivál „nagyon könnyen megszűnhet”, ha a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntenek, a Hajógyári-szigetnek a tulajdonukba került részére nem engednek fesztivált. Demeter később arról beszélt, hogy ez egy kontextusból kiragadott részmozzanat volt. Csák János kultúraminiszter államtitkára pedig később azt állította, hogy eszük ágában sincsen ellehetetleníteni a fesztivált.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#sziget fesztivál#NER#gerendai károly

Címlapról ajánljuk