Belföld

Lehet olyan település, ahol orvos és gyógyszerész sem lesz elérhető – állítja a gyógyszerészkamara

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 20:36

A kamara úgy véli, folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét a patikákban nyitvatartási időben.

Egy friss rendelettervezet alapján a jövőben nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének. 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara ugyanakkor elutasítja a tervezetet, szerintük a jogszabálymódosításnak beláthatatlan következményei lehetnek a betegbiztonságra nézve. Az ügy részleteiről Hankó Zoltán, a kamara elnöke beszélt az InfoRádióban.

Mi, a kamara részéről, most is ugyanazt az elvet valljuk, nevezetesen, hogy a gyógyszertárak nyitvatartási idejében – függetlenül attól, hogy az közforgalmú vagy fiókgyógyszertár – folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét

– mondta a rádiónak Hankó. 

Hozzátette: van egy szakmai szempontrendszer is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez alapján amennyiben nincs gyógyszerész a gyógyszertárban, amikor a beteg gyógyszereket kér, akkor az ott tartózkodó szakasszisztens a jogszabály szerint nincs feljogosítva minden expediálási folyamathoz tartozó tevékenységre.

Felmerül a kérdés, milyen következményei lehetnek annak, ha a jövőben egyes patikákban nem lesznek gyógyszerészek. Hankó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás. Ebből fakadóan

az ilyen helyeken megvan a kockázata annak, hogy egy beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tud konzultálni.

Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a páciensek csak „másodrendű” egészségügyi ellátást kapjanak, márpedig a korábban említett szolgáltatások hiányában ez következhet be.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#gyógyszerész#háziorvos#gyógyszerészkamara#Magyar Gyógyszerészi Kamara#patika

Címlapról ajánljuk