Belföld

Szétdobott csaknem egymilliárd forintot a Szerencsejáték Zrt. cége, Fidesz-közeli alapítványnak is jutott pénz

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 15:11

Hatvanmillió forintot kapott a Polgárok Házát fenntartó alapítvány, de a legjobban a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány járt.

Rekordösszegű, csaknem bruttó egymilliárd forintnyi szponzorpénzt osztott ki júliusban a Szerencsejáték Zrt. támogatásokról döntő leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. – írja a hvg.hu.

A bruttó 974 millió forinton összesen tízen osztoztak, ugyanakkor nem egyenlő arányban: a támogatási keret 82 százalékát, bruttó 800 milliót egyetlen kedvezményezett, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapta.

Az alapítvány a cikk szerint visszatérő, kedvelt támogatottja a Szerencsejáték-cégnek, tavaly májusban is forintra ennyit, 629,9 millió + áfás összeget kaptak. Az alapítvány több szállal is kötődik a turisztikai ágazat kormányzati szervéhez, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ). A lap szerint az alapítvány kuratóriumi elnöke Princzinger Péter, aki 2017-ig az MTÜ vezérigazgató-helyettese volt, illetve kuratóriumi tag az a Könnyid László, aki szintén volt az MTÜ vezérigazgató-helyettese. Még kuratóriumi tag Légli Ottó borász is, aki a Fidesz–KDNP balatonboglári önkormányzati képviselője.

Hatvanmillió forint + áfát kapott a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, ami az első polgári körből, az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet. Ők tartják fenn a Polgárok Házát, és korábban jelentős összegeket kaptak a Fidesz pártalapítványától is.

Emellett többek között 30 millió forintot kapott a Lupa Strand Kft., ami a Sziget-alapító Gerendai Károly és a videotonos Lakatos Péter üzletember érdekeltsége, 10 milliót pedig a Magyar Zene Házát működtető cég is.

Nyitókép: Lottózó a Lurdy Házban Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László.

#Belföld#szerencsejáték zrt.#támogatás#magyar turisztikai szövetség alapítvány#magyar turisztikai ügynökség#mtü#lupa tó#szövetség a nemzetért alapítvány

Címlapról ajánljuk