Belföld

Ingyenessé válhat a középiskolások jogosítványszerzése egy friss törvényjavaslat szerint

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 19:42

Azt nem tudni, hogy erre honnan lesz pénz.

Egy friss törvényjavaslat ingyenessé tenné a középiskolások és a szakképzésben tanulók B kategóriás jogosítványszerzését – írja a hvg.hu.

A kormány honlapjára felkerült egy 45 oldalas salátatörvény-javaslat, ami a szakképzési és köznevelési törvényt azzal egészítené ki, hogy a diákok számára a járművezetői engedély megszerzéséhez az állam ingyenesen biztosítja a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.

Ha ebbe beletartozik a vizsgáig előírt 29 gyakorlati óra is, az azt jelenti, hogy a pár ezer forintos vizsgadíjakat leszámítva a teljes képzés költségét az állam fizetné, de az esetlegesen szükséges vizsga előtti plusz vezetői órákét vélhetően nem – írja a portál. A szövegtervezet a jogosítványhoz szintén szükséges elsősegély-vizsgára és tanfolyamra nem tér ki.

Eddig a 20 év alattiak B kategóriás jogosítványszerzéséhez utólag járult hozzá az állam 25 ezer forinttal, de alapesetben is legalább 250-300 ezer forintba kerül a jogosítvány. Ám ha a teljes költséget meg akarja téríteni az állam, az jelentős többletforrást igényel a költségvetésből: a jövő évi büdzsében erre a célra egymilliárd forint szerepel az eddigi 25 ezres támogatással számolva, de ennek legalább 10-12-szeresére lehet szükség.

Nyitókép: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

#Belföld#jogosítvány#törvényjavaslat#köznevelési törvény

Címlapról ajánljuk