Belföld

Istentisztelet háromezerért – a Club Aliga pénzt kér a területén álló templomba igyekvő autósoktól

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 10:27

A templom, és a körülötte lévő terület ugyan az egyházé, de csak a NER-elithez került Club Aligán át lehet megközelíteni. A hívők bemehetnek oda autóval, de a parkolásért már pénzt kérnek tőlük. 

Több ezer forintjába kerül egy istentisztelet azoknak, akik autóval érkeznek a csak a Club Aligán át megközelíthető kis templomba – írta a Népszava. Egy idős nő a balatonvilágosi képviselő-testület rendkívüli ülésén elmondta:

Nemrég háromezer forintjába került a családunknak, hogy részt vehessünk a vasárnapi istentiszteleten.

Az 1938-ban épített templomot 1952 után több mint negyven évig nem használhatták az emberek, miután a kommunista pártelit üdülője miatt megközelíthetetlenné vált – írta a Népszava. A Club Aliga az elmúlt években a mostani elit birtokába került, és bár a templomot nem zárták el az emberek elől, aki autóval akar odamenni, fizetnie kell a parkolásért, óránként hatszáz forintot.

Helyiek a Népszavának elmondta, hogy a polgármester tud a problémáról, de azt javasolta a hívőknek, hogy hagyják a magasparton az autókat, és sétáljanak le a templomhoz, egészséges is, ráadásul a környezet is gyönyörű.

Balázs Attila, a Club Aligát megvásárló Bayer Property vezetője a Népszavának elmondta:

Amennyiben az egyházak igazolják, hogy valaki istentiszteletre érkezett vagy azon vett részt, akkor az igazolással rendelkezőknek minden további feltétel nélkül biztosítjuk az ingyenes behajtást és parkolást.

Kiemelt beruházás: a régi elit helyett jöhet az új elit Aligára

A Club Aliga a rendszerváltásig a szocialista elit elzárt világa volt, aztán kinyíltak a kapui a köznép előtt. Helyi civilek most azért küzdenek, hogy ez így is maradjon. Ugyanis a területre egy cég – amely korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltsége is volt, most pedig Magyarország egyik leggazdagabb emberéé – kormányzati támogatással hatalmas beruházást tervez. A helyiek aggodalma szerint a vízpart így újra csak a kiváltságosoké lenne, és a természet is károsodna.

Mészáros érdekeltség

2018-ban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Balaton egyik legnagyobb üdülőkomplexuma, a Club Aliga. Az egykori pártüdülő közvetlenül a Balaton-partján fekszik, a szállásokon túl vitorláskikötő is tartozik hozzá. Most többségi tulajdont szerzett benne a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Appeninn Nyrt. Mészáros cégeinek már több balatoni befektetése is van. Az MSZP szerint tisztán látszik, hogy bár Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a tulajdonosa Mészáros Lőrinc.

A Balaton helyett egy 16-20 méter magas tűzfalat fog látni – 105 lakásos társasház épülne a mozgó aligai magaspartra

A balatoni építkezések körüli botrány egyik legfőbb helyszíne Aliga, ahol december végén ismét óriási beruházást jelentettek be. A balatoni magaspartra 5 épületből álló, hatemeletes, 105 lakásos társasházakat terveznek. Az építkezés szinte teljesen elvágná a helyieket a Balaton parttól. Bukovszki András építésügyi szakértő szerint az egész eljárás szabálytalan és alaptörvény-ellenes, bíróságon támadták meg a beruházást, amelyet egyelőre – közérdekre hivatkozva – leállítottak.

Nyitókép: Híradó

#Belföld#club aliga#balaton#NER#templom#parkolás

Címlapról ajánljuk