Belföld

A dombóvári polgármester szerint nem kivágják a védett fasort, hanem kicserélik

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 7:34

„A fáknak nem a kivágása történik, hanem a fák cseréje. És a fákat úgy tudjuk kicserélni, ha a régieket kivágjuk” – fogalmazott Pintér Szilárd, a város vezetője. 

A dombóvári polgármester még a koronavírus-járvány alatt egyedül döntött arról, hogy megpályáz a település részére egy új vízelvezető rendszert, a beruházásra pedig nagyjából 1,2 milliárd forintot kapott. Ennek lett az áldozata a több mint száz éves gesztenyesor, amit most tövestől távolítanak el Dombóvár egyik főútja mellől. 

A polgármester szerint ugyanakkor nem kiirtják a fákat, hanem csak cserélik, mivel új vízelvezetőt, kocsibejárókat és parkolókat kapnak a helyiek – írta az ATV Híradó. Az önkormányzat jogszabályt is módosított, hogy a védett fákat eltüntethessék.

„Ez egy pályázat, ehhez tartozik járulékos támogatás, ami által új járda épül és új kocsibeállók is lesznek, valamint a parkolók is megújulnak a városrészben. 

A fáknak nem a kivágása történik, hanem a fák cseréje. És a fákat úgy tudjuk kicserélni, ha a régieket kivágjuk

– fogalmazott Pintér Szilárd városvezető. 

Egy helyi lakos azt mondta, polgári engedetlenség keretein belül akár minden fa alá odaáll egy autó, vagy egy ember odaláncolja magát, esetleg az utca végén blokádokat létesítenek, hogy az utcába ne tudjanak bemenni a munkások.

Az ATV Híradó birtokába került egy belső levelezés, ami szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park is kifogásolja, hogy 

az ügyben nem kérte ki az önkormányzat a véleményüket, amivel szerintük szintén jogszabályt sértettek a település vezetői.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Lehotka László/MTVA

#Belföld#dombóvár#fa#környezet#vízvezeték

Címlapról ajánljuk